Farliga brottslingar släpptes fria på grund av datormiss

En rånare släpptes fri - utan någon prövning - trots att han var dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. En kvinna som nyligen knivhuggit en man släpptes ut på permission, även i det fallet helt mot lagen. Det är ett par exempel på missar som skett inom rättpsykiatrin i Uppsala.

Uppsala2002-11-28 00:01
UNT har tittat på fyra fall. Tre från 2000 och ett från -02. Samtliga har anmälts till Socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro. De först tre fallen ledde till utredning, kritik och senare till att socialstyrelsen ansåg att "adekvata åtgärder vidtagits". Dessutom anmälde socialstyrelsen en läkare till åklagarkammaren i Uppsala misstänkt för tjänstefel. I det fjärde fallet har utredningen påbörjats vid socialstyrelsen i Örebro.

Dömda tappades bort
År 2000 upptäckte man inom vården att tre personer som dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning tappats bort i hanteringen. Enligt uppgift från en överläkare inom rättspykiatrin berodde det på en miss vid övergången från ett datasystem till ett annat.
Länsrätten som var sjätte månad ska kontrollera och besluta om fortsatt vård eller utskrivning fick aldrig några anmälningar om de här fallen.

Rånare släpptes fri
För en av de dömda, en man i 50-årsåldern som dömts för två personrån, betydde missen att han släpptes fri. En överläkare från rättspykiatrin har förklarat det hela för länsrätten. När man upptäckte misstaget anmäldes det hela till socialstyrelsen och man meddelade 50-åringen att tvångsvården automatiskt upphört är läkarens förklaring.
Mannen erbjöds frivillig vård men tackade nej. Det hela upptäcktes av rättsväsendet i augusti i år. Då greps mannen misstänkt för mordbrand, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Enligt tingsrättens dom nu i november hade mannen tänt eld på sin lägenhet. Och det bedömdes att spridningsrisken till husets vindsvåning varit mycket stor.

Förvånande upptäckt
Det var när mannen satt häktad som åklagaren gjorde den förvånande upptäckten att 50-åringen sedan -93 var dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, en påföljd som formellt fortfarande gällde.
Mannen återfördes då till en av de psykiatriska avdelningarna på Ulleråkersområdet. Det gjordes en ny rättspsykiatrisk undersökning som resulterade i ett antal att-satser, att mannen utfört de åtalade gärningar under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han fortfarande lider av en allvarig psykisk stöning och att det därför finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag. Det är samma slutsatser som i domen -93. Även nu blev påföljden rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Kvinna överföll man
I mars i år åtalades en Uppsalakvinna för försök till mord. Hon hade överfallit en man hon sedan flera år tillbaka varit ovän med och huggit honom med kniv. Enligt ett vittne hade kvinnan skrikit att hon skulle döda mannen. Knivhuggen träffade mannen strax under ena nyckelbenet och på vänstra axelns baksida. Skadorna bedömdes inte som livshotande.
Tingsrätten ansåg inte att det fanns tillräcklig bevisning för att fastslå att kvinnan verkligen haft uppsåt att mörda mannen. Hon dömdes därför istället för grov misshandel till rättspykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Vården påbörjades i slutet av maj men kvinnan beviljades redan efter några veckor sex timmars permission och sedan ytterligare sex dagpermissioner. Samtliga utan att länsrätten fick tillfälle att pröva permissionsansökningarna, vilket lagen kräver.

Träffades på Vaksala torg
Misstagen upptäcktes sedan kvinnan en dag, på Vaksala torg, råkade stöta på den man hon tidigare knivhuggit. Det intermesso som då uppstod ledde till en polisanmälan och att missen inom vården upptäcktes.
Polisutredningen mot en läkare om misstänkt tjänstefel när det gäller missarna -år 2000 har ännu inte påbörjats. Enligt den polisman som utsetts till utredare ligger anmälan i en hög av oprioriterade anmälningar. Fall där någon är frihetsberövad måste prioriteras och går hela tiden före.
- Det handlar om brist på resurser. Jag har ingen aning om när jag eventuellt får tid att ta itu med anmälan mot läkaren - eller andra i samma hög.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om