Farlig brottsling sattes på öppen anstalt - rymde samma dag
En 25-årig brottsling förflyttades från slutna anstalten Storboda i Rosersberg till öppna anstalten Åby utanför Uppsala och rymde samma dag. En vårdare på häktesannexet på Ulleråker, som misshandlades av mannen, JO-anmäler nu kriminalvårdens placeringsenhet.
Nyligen fick han sina tänder tillbaka. De har han varit utan sedan i januari då en häktad 25-årig man oprovocerat slog ner honom och två andra vårdare på häktningsannexet på Ulleråker. Vårdaren förstår inte hur placeringsenheten i Stockholm åtta månader senare uppfyller 25-åringens önskemål om att få flytta till öppna anstalten Åby.
— Personalen på anstalten ville inte att han skulle komma då han bedöms vara opålitlig. Med tanke på den låga personaltätheten där är beslutet helt galet, säger vårdaren.
Försvann över staket
Som brottsoffer har han innan 25-åringens permissioner och anstaltsbyten under året som gått fått varningar. Brottsoffer som utsatts för våld eller övergrepp har nämligen rätt att få det enligt lag. Men 25-åringens flytt till Åby var det ingen som informerade honom eller de andra brottsoffren om.
— Min sambo vågar inte sova hemma de nätter jag jobbar på Ulleråker. Jag ringer polisen inför varje pass för att höra om de gripit honom, säger vårdaren.
Samma dag som 25-åringen kom till öppna anstalten i Åby hoppade han nämligen över ett staket och försvann - spårlöst. Det var den 10 oktober. Mannen som bland annat är dömd för misshandel, narkotikabrott, rattfylleri och våld mot tjänsteman avtjänade de första sex månaderna på Tidaholm. Han flyttades sedan till anstalten Storboda och där skötte han sig exemplariskt enligt Lars-Åke Pettersson, chef på placeringsenheten i Stockholm.
— Han hade inte smitit när han var på permission på egen hand så det fanns ingen anledning att tro att han skulle rymma från en öppen anstalt.
Rädsla för konsekvenser
När personal på Storboda ansåg att tiden var mogen för 25-åringen att placeras på en öppen anstalt beslutade Lars-Åke Pettersson att så skulle ske. På den intagnas egen begäran flyttades han till Åby — trots protester från personalen på anstalten i Uppsala. De ville inte ta ansvar för mannen, var rädda för att det skulle gå för dem som med de tre vårdarna på Ulleråker.
— Det finns en fast praxis. Vi placerar aldrig en intagen på en anstalt där han tidigare misshandlat någon men det är en annan personalenhet som arbetar på Åby, säger Lars-Åke Pettersson.
En intagen ska inte placeras mer slutet än vad som bedöms behövligt, enligt Eva Maltinger, kriminalvårdschef i Uppsala. Hon anser att placeringsenheten fattat rätt beslut. Samtidigt går hon in på den besvärliga situationen med rågade anstalter.
— Det är en svår placerarsituation. Det är proppfullt överallt, särskilt på de slutna anstalterna.
Sover i gymnastiksal
Lars-Åke Pettersson bekräftar bilden. Både häkten och anstalter, såväl slutna som öppna är fullbelagda förklarar han.
— Vi har ett hårt tryck på oss. Öppna platser måste fyllas så snabbt som möjligt, de får inte stå tomma. På Åbyanstalten sover de intagna i gymnastiksalen. Så vitt jag vet är det 15 fångar mer än vad de har plats till. En intagen som kommer dit kan inte räkna med ett eget rum, det gör vi dem medvetna om i förväg, säger han.
När UNT ringer Uppsalapolisen undrar vakthavande befäl vem av alla rymlingar från Åbyanstalten vi menar. Han letar i pärmen men finner inte att en 25-årig man skulle ha gripits under de senaste dygnen.
— Min sambo är rädd. Jag är mest förbannad över att man ska behöva gå och vara rädd. Jag önskar att han grips snarast och placeras slutet, säger vårdaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!