Farlig arbetsmiljö på Uppsalarestauranger

Nio av tio restauranger i Uppsala har farlig arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets drive mot cirka 25 restauranger den senaste månaden har bland annat resulterat i flera förbud mot att använda maskiner.

Uppsala2007-02-02 00:01
- I restaurangköken vistas många unga. Personalomsättningen är hög och många har regelbundet skolungdomar som gör sin prao. Då är det allvarligt om maskiner inte uppfyller säkerhetskraven, säger Torbjörn Olsson, arbetsmiljöinspektör.
Han berättar om skärmaskiner som används för att till exempel skära skinka. Flera restauranger använder äldre modeller där de skydd som numera ska finnas kan plockas bort. Maskinen kan sedan startas ändå.
- Det är säkert inget problem för rutinerad personal som är vana med hanteringen. Men unga och ovana kan få skador för livet, säger Torbjörn Olsson.
Han har inte hunnit sammanställa resultaten från inspektionerna i Uppsala men säger att ungefär nio av tio fått anmärkningar mot arbetsmiljön.

Förbud
Alla leder sannolikt inte till förelägganden eller förbud, men i en del fall var kritiken så allvarlig att Arbetsmiljöverket beslutat om förbud med omedelbar verkan.
En restaurang fick förbud om att använda en grönsaksskärare efter inspektion 16 januari. Maskinen kan köras med knivarna delvis frilagda vilket innebär risk för personskada. Stoppet gäller tills felet åtgärdats, användning kan medföra böter.
Två andra restauranger har också delgivits omedelbart förbud. I båda fallen gäller det skärmaskiner som gått att starta trots att skivtjockleken inte varit i nolläge när det underliggande matarbordet tagits bort.

Risk för skador
Risken för skador är stor vid till exempel rengöring, skriver inspektörerna.
I övriga fall där brister upptäckts, men som inte lett till förbud, kommer nya inspektioner att göras. Om bristerna då inte åtgärdats kan beslutet bli föreläggande med vite och i nästa steg förbud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om