Färdiglagat lindring för vardagsstress

Salladsbarerna växer som svampar ur jorden i matvaruaffärerna, och numera kan du köpa alla dagens måltider färdiglagare. Men när köper vi mest färdigmat egentligen och är fenomenet helt nytt?

matlåda

matlåda

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2013-05-31 07:02

En solig dag så här års är gräskanter och bryggor längs Fyrisån kantade med människor som sitter och mumsar lunch ur en plastbytta, köpt i närheten.
Fenomenet med färdigmat växer, det kan Lars-Åke Blixt, ansvarig för köket på Ica City berätta om.
– Trenden har varit ökande de senaste fyra - fem åren. För vår del har vi svårt att öka produktionen så mycket mer än nu. Vi var bland de första matbutikerna i sta´n med att göra egen varm mat. Idag gör vi 180 portioner som vi varmhåller till lunchen och ytterligare 60 - 100 portioner som vi kyler ner och har i vår kyldisk, säger han.

Han menar att färdigmaten är väderberoende. Varma dagar går salladsplockningen i lösdisken på högvarv. De varma matlådorna säljer bäst på måndagar och minst på fredagar.
I slutet av 1980-talet ändrades livsmedelslagen och det blev tillåtet för kunerna att plocka ihop lösviktsvaror själv i mataffären. Det var då försäljning av lösgodis och oförpackat bröd tog fart. De senaste årens hälsotrend har banat vägen för salladsbarerna där kunden får plocka ihop sin egen sallad .

Färdigmatens nyttighet har det skrivits en hel del om i media, att salthalten kan vara hög och att det ofta är en stor mängd tillsatser, åtminstone i den frysta färdigmaten. Men Lars-Åke Blixt säger att det där har ändrat sig, och stämmer åtminstone inte med det som de lagar i butiken.

Cajsas kök har tillverkat färdigmat i mer än tio år.
– Vi drev restaurang i Kristallen och våra kunder efterfrågade sushi att ta med. Det var så det började, berättar Sara Klingberg, vd för Cajsas kök.

Numera finns företaget ute vid Fyrisborg och tillverkar färdigmat som säljs i den egna matsalen och i ett antal butiker i Uppsala och Stockholm. I genomsnitt producerar de 700 portioner per dag av matlådor, sallader och färdigmat i lösvikt.
– Idag har man större möjlighet att välja hur man vill ha sin matportion. Det allra senaste är självplock även på varm mat, säger Sara Klingberg.

Många färdigmatsföretag använder en särskild atmosfär, tar bort syret i förpackningen för att maten ska hålla längre. Men inte på Cajsas kök, där man tycker att det kan påverka smaken. I gengäld har maten från dem kortare hållbarhetstid.

Sara Klingberg tror att trenden går mot alltmer färdigproducerad mat i vardagen, att vi letar efter genvägar i en stressad tillvaro. Folk lägger i stället ned alltmer tid och kraft på matlagning till fest.
– Färdigmaten som idé är faktiskt gammal. Redan under antiken var det vanligt att köpa färdiga matportioner för att inte behöva göra upp en egen eld till matlagning, berättar Richard Tellström, lektor i måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

I Sverige är det till exempel känt att man under senmedeltiden tog med sig egna kärl till krogen och köpte mat som man sedan tog hem och värmde.
Under 1700- och 1800-talen hade de flesta inget kök men väl en kakelugn.
– August Strindberg skickade sin husfru med en så kallad hämtare för matportionen, som sedan värmdes i kakelugnen, berättar Richard Tellström.

Färdigmatsätarna vid Fyrisån packar duktigt ihop sina plastburkar efter lunchen och pressar in dem i de överfulla sopkorgarna längs åpromenaden. Dagens lunch är överstökad i en utomordentligt vilsam miljö. Måtte alla plastemballagen inte påverka den alltför mycket.


SÅ HÄR MYCKET KOSTAR FÄRDIGMATEN:
Coop i Stationsgallerian
Vad: Karré med BBQ-sås och rostad potatis (Oliv O Mat), att värma.
Pris: 59 kronor.

Torgkassen
Vad: Biff à la Lindström med balsamicosky och rostade rotsaker (Cajsas kök), att värma.
Pris: 70 kronor

Pressbyrån
Vad Ceasarsallad med kyckling, bacon, tomat, sallad, parmesanost och dressing (Allerto) Äts kallt.
Pris: 65 kronor

Hemköp
Vad: Wallenbergare med potatismos, ärtor och gräddsås (Souperb), att värma.
Pris: 52:95 kronor

Martinas delikatesser
Vad: Pasta med fläskfilé och en körbärstomat, att värma.
Pris: 69 kronor.

Ica City
Vad: plocksallad med sallad, bulgur, ägg, räkor, kyckling, ett ägg, tomater, gurka och avocado, äts kallt.
Pris: 119 kronor/kg, cirka 60 kronor för en portion.
Vad: Rödspätta med remouladsås, kokt potatis och kokta grönsaker, varm mat.
Pris: 55 kronor

Sushi Yama, stationen.
Vad: 11 bitar sushi. Tillreds medan man väntar, äts kallt.
Pris: 95 kronor.

Amazing Thai, Kvarnen
Vad: Plocka en eller tre rätter från det varmhållna buffebordet för 90 kronor, tillsammans med ris.
Pris: en rätt 80 kronor, tre rätter 90 kronor.

Pizzeria Lucullus
Vad: Varm pizza för avhämtning, Quattro Stagioni, med tomat, ost, skinka, oliver, champinjoner, räkor, kronärtskocka.
Pris: 65 kronor.

NÄR KOM FÄRDIGLAGAT?

Konserver.
Den hermetiska konservburken uppfanns 1804 av fransmannen Nicolas Appert. Uppfinningen innebar bl.a. att Napoleon kunde förse sin armé med konserver under långa fälttåg.

Djupfryst.
De första försöken att kommersiellt frysa in livsmedel, främst fisk, gjordes i USA i mitten av 1800-talet. General Foods Corporation, lanserade för första gången 1930 konsumentförpackade, djupfrysta livsmedel i butikerna. I Sverige var Findus och KF pionjärer. 1945 började de utveckla tekniken och introducerade djupfrysta livsmedel.

Färdiglagat varmt eller avsvalnat.
All matlagning före 1800-talets mitt gjordes över öppen eld. Alltsedan antiken är det känt att man kunde köpa färdiglagad mat för att slippa laga själv eller bara för att värma.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om