Färdiga moduler kan ge billiga bostäder

Går det att bygga bostäder till en rimlig kostnad? Det var temat för en konferens i Uppsala under måndagen.

Fr v Erik Pellling (S) kommunalråd i Uppsala, Elisabet Jonsson, stadsbyggnadsförvaltningen, Uppsala kommun samt Jan-Ove Östbrink från Sveriges kommuner och landsting.

Fr v Erik Pellling (S) kommunalråd i Uppsala, Elisabet Jonsson, stadsbyggnadsförvaltningen, Uppsala kommun samt Jan-Ove Östbrink från Sveriges kommuner och landsting.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2018-02-05 18:31

Mikael Källqvist, vd för det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer i Västerås, berättade under konferensen hur företaget arbetat för att pressa byggkostnaderna. En nyckelfaktor för Mimer har varit det statliga investeringsstödet som betalas ut till bostadsprojekt om hyran ligger under en viss nivå.

Genom att använda det statliga investeringsstödet samt prefabricerade byggelement som upphandlas i stora serier har Mimer fått ner hyresnivåerna från cirka 1 600 till 1 350 kronor per kvadratmeter i sina projekt.

– De här fastigheterna håller hög kvalitetet och det finns inga bullerproblem eller andra konstigheter med dem. Trots att det handlar om moduler går det att bygga med stor variation och man kan inte se utifrån att det handlar om prefabricerade element, sa Mikael Källqvist.

I ett Mimerprojekt kallat Lindaren där investeringsstöd och moduler används blir månadshyran 8 590 kronor för en trerummare på 76 kvadratmeter. Det kan jämföras med en 3:a på 76 kvadrat som Uppsalahem nyligen byggt utan investeringsstöd vid Kungsängsgatan och där månadshyran ligger på 12 683 kronor. Det finns dock skillnader i markpris med mera vilket kan påverka jämförelsen.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) slog fast att han är öppen för att ställa krav på privata byggföretag att de ska klara gränsen för maxhyra och därmed investeringsstöd när de vill köpa kommunägd mark i Uppsala. Annars blir det inget markköp. I Uppsala handlar det om en maxhyra på 1 450 kronor per kvadratmeter och år för att investeringsstöd ska komma ifråga.

Under byggkonferensen diskuterades även den upphandling av byggmoduler som genomförts av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och som kommunerna erbjuds att använda. Enligt SKL har materialpriserna minskat med 25 procent tack vare upphandlingen.

– Det går att bygga med modulerna på ett flexibelt sätt och vi ska använda dem i Uppsala där det är rätt lägen. Det kan till exempel handla om områden där det byggs lite för att det är svårt att få ekonomi med ordinär nyproduktion, sa Elisabet Jonsson, avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen vid Uppsala kommun.

Måndagens konferens arrangerades av Hyresgästföreningen och en av deltagarna var Jan-Ove Östbrink, bostadsexpert vid SKL. Han konstaterade att de stigande prisnivåerna vid nyproduktion gjort det allt svårare för hushåll med låga inkomster att skaffa bostad.

– Ungefär 15 procent av hushållen har en inkomst som är mindre än 60 procent av medianinkomsten. Det är dubbelt så hög andel som för 20 år sedan, sa Jan-Ove Östbrink.

– Den stora frågan just nu är hur den här gruppen ska ha råd att bo. Om de ges ökade bidrag för att klara boendekostnaderna finns en oro att personerna inte kommer ut i arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!