I en intensivvårdsal på Akademiska sjukhusets brännskadeavdelning sitter halva det östafrikanska landet Rwandas plastikkirurgikår. Han heter Faustin Ntirenganya och är professor.
– Vår lista på patienter som får vänta är så lång. Vi kan inte ta emot alla när vi bara är två plastikkirurgispecialister på 13 miljoner invånare. Men nu har vi tre nya specialister på gång, och sedan ytterligare några. Totalt sett hoppas jag att vi ska kunna bli 15. Det kommer att kunna göra stor skillnad, säger Faustin Ntirenganya.
För i höst kommer antalet plastikkirurger ha ökat med 150 procent. Då får nämligen tre läkare till sin specialistexamen genom ett samarbete med bland annat läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
En av de nya plastikkirurgerna, Ian Shyaka, är med i intensivvårdsrummet på nionde våningen med bedårande utsikt över Uppsala.
– Behovet är så stort i mitt land, det är därför jag vill göra det här. Det är brännskador, trauma efter olyckor och andra saker. Det här är så bra, säger han.
Vid sin sida på Akademiska har Ian Shyaka överläkaren Malin Hakelius. Hon har lång erfarenhet av utlandsarbete, de senaste åren för Operation Smile där hon sitter i den svenska styrelsen. Det är genom en satsning av Operation Smile med finansiering genom Postkodlotteriet som specialistutbildningen är möjlig.
– De flesta i Rwanda som har behov får inte vård i dag, lidandet är enormt. Det finns så många fall av missbildningar, brännskador och trauman som skulle behöver operation och sedan följas upp, säger hon.
Med så få specialister och så mycket jobb hinner de själva inte utbilda nya.
– Det är därför det här initiativet är så bra. Utan det hade många patienter i behov av plastikkirurgi fortsatt fått vara utan vård, säger Ian Shyaka.
Den fleråriga utbildningen har skett dels på distans, dels på plats i Rwanda, förutom månaden i Sverige. I grunden är den samma som svenska läkares utbildning.
– Den håller väldigt hög klass. De färdiga rwandiska specialisterna är oerhört kunniga, men de har inte samma möjligheter som vi att ge patienterna vård. Men det gäller att börja i rätt ände: inte med en fin operationssal, utan genom att utbilda personal, säger Malin Hakelius.
Operation Smile är en internationell hjälporganisation som opererar barn och vuxna med läpp-, käk- och gomspalt.