– Det är inte ovanligt att krögare som anklagas för skattefusk låter anhöriga ta över verksamheten, säger Fredrik Westerberg på tillståndsenheten.
Lucullus, Santorini och Palermo är tre krogar i Uppsala där en nära släkting tagit över verksamheten efter att den tidigare ägaren förlorat serveringstillståndet efter skattefusk. Nu kan ytterligare en krog fogas till listan: Mammas Meze i Eriksberg.
I våras drog kommunen in tillståndet för krogen efter anklagelser om miljonfiffel. Mammas Meze har enligt Skatteverket undanhållit 1,4 miljoner kronor från beskattning. De tidigare krögarna överklagade kommunens och Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten i Uppsala, som har avslagit överklagandena. Båda ärendena ligger nu hos kammarrätten för avgörande.
Men nu har Mammas Meze tillbaka serveringstillståndet. Skälet är att en yngre bror till de tidigare krögarna har tagit över verksamheten i ett nytt bolag.
– Vi kan förstås inte neka den nye ägaren serveringstillstånd bara för att han är släkt med de tidigare ägarna. Det är inte ovanligt att krögare som anklagas för skattefusk låter anhöriga ta över verksamheten, säger Fredrik Westerberg på kommunens tillståndsenhet.
Enligt Skatteverket har de tidigare ägarna till Mammas Meze krympt intäkterna med hjälp av speciella funktioner i kassaapparaten. Revisionen visade att 3 600 kvittorader saknades. De tidigare ägarna har uppgett att de inte har manipulerat kassaregistren, utan att det handlat om annulleringar som har genomförts på grund av att de aktuella kunderna varit berättigad till fri lunch eller valfri pizza med stöd av bonushäfte, eller att sällskap velat dela på notan varpå tidigare inslag raderats.
Förvaltningsrätten i Uppsala gick dock på Skatteverkets linje och anser att det är klarlagt att det handlat om manipulation av kassaregistren. Den nya ägaren är en yngre bror till brödraparet som tidigare drev restaurangen.
– Jag kommer att förbättra rutinerna och ändra inriktning på krogen och verksamheten. Mina bröder har inget med driften att göra längre, säger den nye ägaren till UNT.
Kommer de tidigare ägarna att fortsätta att arbeta i restaurangen?
– Ja, inledningsvis behöver jag deras hjälp i köket. Men jag ska se över personalsituationen när vi har fått ordning på allt.