Får tillbaka beslagtagna polisprylar – tingsrätten backar

En man stoppades i en före detta civil polisbil försedd med flera polisföremål. Polisen befarade att mannen tänkte utge sig för att vara polis och tingsrätten beslöt att sakerna skulle beslagtas. Nu får han dock tillbaka sina prylar.

En civil polisbil. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har ingenting med händelsen i artikeln att göra.

En civil polisbil. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har ingenting med händelsen i artikeln att göra.

Foto: Nellie Andersson

Uppsala2025-02-04 17:04

Det var när mannen stoppades i sin personbil, en före detta civil polisbil, som polisen konstaterade att mannen hade återinstallerat den polisiära utrustningen. Bland annat hade den kommunikationsradio, blåljus och ficklampor vid framstolarna. I bilen fanns också ett polistält och en handfängsel med nycklar.

Polisen menade att det var omöjligt att skilja den åt från en riktig civil polisbil. Delar av utrustningen togs i beslag då det misstänktes att mannen hade utrustningen i syfte att utge sig själv för att vara en polis.

Att utge sig för att vara polis är brottsligt och i augusti förra året yrkade en åklagare i Uppsala tingsrätt att prylarna skulle förverkas.

Men mannen överklagade beslutet. Blåljuslampan, menar mannen, är en liten siren i kylaren som inte fungerar. Han menade också att polisradion som monterat på instrumentbrädan bara vara ett skal och helt utan funktion. Anledningen att han hade grejorna i bilen är hans stora intresse för just polisbilar och han har förklarat hur han brukar åka på polisbilsträffar bland annat på ett museum. Dessutom har han lagt upp bilen på hemsidor för uthyrning till filminspelningar och den beslagtagna utrustningen har han köpt i efterhand.

undefined
"Enligt hovrätten hade tingsrätten avgjort målet genom ett slutligt beslut trots att avgörandet rätteligen skulle ha skett genom dom. Enligt hovrätten utgjorde detta ett sådant rättegångsfel som inte kunde avhjälpas i högre rätt". Så står det i den nya domen.

Det visar sig nu att tingsrätten också gjort sig skyldiga till ett rättegångsfel och hovrätten menar målet avgjorts utan en ordentlig dom.

Ärendet gick tillbaka till tingsrätten, som ändrar sig och accepterar mannens förklaring. Han får därmed tillbaka sina polisprylar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!