Får pris för arbete i kåkstäder

Ingrid le Roux lämnade Uppsala på 1970-talet för att hjälpa barn och kvinnor i Sydafrikas kåkstäder. Över 40 år senare prisas hon på Svenska hjältar-galan.

Ingrid le Roux tilldelades priset "årets livsgärning" på Svenska hjältar-galan som sändes på TV3 och Viaplay klockan 20 på måndagskvällen.

Ingrid le Roux tilldelades priset "årets livsgärning" på Svenska hjältar-galan som sändes på TV3 och Viaplay klockan 20 på måndagskvällen.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet

Uppsala2018-12-17 19:55

I Sydafrika finns Philani som betyder "att bli frisk". Organisationen finns till för att hjälpa utsatta barn och kvinnor i kåkstäderna. Philani är också 71-åriga Ingrid le Roux´s livsverk. För hennes drygt 40-åriga hjälparbete tilldelades hon priset "årets livsgärnming" på Svenska hjältar-galan som sändes på måndagskvällen.

– Jag fick veta om att jag vunnit i september och det har varit väldigt hemligt. Det var fantastiskt roligt och en total överraskning, säger Ingrid le Roux.

1972 lämnade läkaren Ingrid le Roux tryggheten i Sverige när hon flyttade till maken Pieters hemland – Sydafrika.

– Det var inget självklart beslut att vi skulle bosätta oss i Sydafrika eftersom att det inte var ett enkelt land att leva i på den tiden. Men vi kände att vi kanske kunde göra mer nytta där än i Sverige, säger Ingrid le Roux och fortsätter:

– Vi har hela tiden sedan vi flyttade till Sydafrika haft kontakt med Sverige – och framför allt med Uppsala.

Efter några år i Sydafrika började hon arbeta med mobila barnkliniker som tog sig in i de fattiga kåkstäderna. Eftersom hon är vit var platserna förbjudna att besöka för henne när apartheidregimen styrde landet.

– 1978 kom vi till Kapstaden. Då jobbade jag inom klinisk hematologi på universitetssjukhuset. Jag fick en fråga av några medicinstudenter om att hjälpa till i en klinik i området som heter Crossroads. Det var så mitt arbete i de områdena startade, säger Ingrid le Roux.

Hur var behovet av sjukvård då?

– Behovet var enormt. På universitetssjukhuset hade vi alla resurser. Vi gjorde till och med benmärgstransplantationer. En halvtimme därifrån, i Crossroads, hade vi svårt att erbjuda grundläggande medicin. Det fanns i stort sett ingen sjukvård. Det var två helt olika världar.

I Philanis verksamhet finns 200 mentormammor. De har uppgiften att stötta behövande familjer i de utsatta områdena. I dag har Philani växt från en klinik till sex. Dessutom har en förskola startats inom organisationens verksamhet.

– Vi utbildar kvinnor till hälsoarbetare. Vi brukar kalla dem vandrande mödra- och barnhälsovårdare. Det är vårt största arbete just nu, säger Ingrid le Roux och fortsätter:

– Just nu håller vi på att undersöka möjligheten att starta upp mentormamma-modellen i Sverige – bland utsatta grupper av nyanlända. Det finns stort intresse för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!