Kennel Radagast ligger vid vägs ände ute i skogen utanför Almunge. På garageuppfarten promenerar Afrikanska pärlhöns i sakta mak. Vid husets ingång hälsar livliga Stövaren Åska och Russell Terriern Silke varmt välkommen. Över en kopp kaffe berättar Berit Burmeister-Lindgren och Thomas Lindgren entusiastiskt om sitt mångåriga engagemang som hunduppfödare av rasen Parson Russell Terrier. Ett engagemang som numera har lett till den främsta utmärkelsen en uppfödare kan få, Hamiltonplaketten. Hamiltonplaketten tilldelas den person som genom framgångsrikt arbete gagnat hundaveln och därigenom främjat Svenska Kennelklubbens syften.
Hur började ert stora hundintresse?
– Vi köpte vår första gemensamma hund i början av 80-talet utan att vara medvetna om att vi köpt en brukshund. När vi träffade ägaren till ett kull-syskon förstod vi vikten av att utbilda hunden på Brukshundklubben och började gå på kurser.
Rasen Parson Russell Terrier har paret haft sedan början av 90-talet, men först som sällskapshund.
– Efter att ha provat olika hundar till jakt och sålt valpar till jägare, tog jag själv jägarexamen, berättar Berit.
Parson Russell Terrier är hundar avlade för grytjakt och rävsprängning, men passar även bra som stöthundar ovan jord för t. ex. jakt av rådjur och vildsvin. En Parson är en glad och livlig terrier, men kräver fostran för att inte hitta på dumheter.
Berätta om er verksamhet som hunduppfödare
– Vi hade vår första valpkull med Parson Russell Terrier 1994 och sedan har det fortsatt med ungefär en valpkull om året.
Thomas som arbetat som mentaltestdomare på hundtävlingar inom Brukshundklubben vet mycket om hur man hittar hundars goda egenskaper.
– För att ta reda på vad hundarna är ämnade för så tittar man som domare på hundarnas mentalitet. Så gör man exempelvis för att ta fram bra tjänstehundar till polisen. Som uppfödare måste man förbättra rasens positiva egenskaper hela tiden. Det innebär att man ständigt söker efter nya linjer. När vi har avlat på våra hundar har vi inte tittat bara i Sverige, utan även i Tyskland, Finland och USA efter lämpliga hundar, säger Thomas.
Numera finns Radagastlinjen i många hundar i Sverige, då kenneln tillhör en av dem som fött upp rasen längst.
Varje år anordnar de läger för sina valpköpare. Lägren har hållits för att uppmuntra till träning av valparna.
– På lägren har vi haft uppvisningar och lydnadsmoment. En Parson Russel Terrier går inte att springa trött, den behöver mental stimulans.
Vad innebär Hamiltonplaketten för er verksamhet?
– Det här är den absolut största utmärkelse man kan få av SKK när man har kennel. Vi är de första och de enda som har tilldelats utmärkelsen på rasen Parson Russell Terrier. En ras som varit godkänd av SKK sedan 1990-talet. För att få priset krävs en urvalsprocess genom flera instanser, så det känns stort, säger Berit och Thomas.
Hur ser framtiden ut för er kennel?
– Nu kommer det nog inte att bli valpar än på några år då jakten tar mycket av min tid. Men också för att marknaden för att sälja Parson Russell Terrier till jakt är tuff, säger Berit.
Dock handlar mycket av Thomas och Berits hundintresse om gemenskapen med likasinnade.
– Många av dem som köpt hundar av oss är numera goda vänner.
Anna-Mikaela.Lindberg@unt.se