Får inte öppna grav för att fastställa faderskap

Länsstyrelsen i Uppsala säger nej till en gravöppning med syftet att fastställa ett faderskap. Det är anhöriga till en man som sedan 1930-talet ligger begravd på Gamla kyrkogården i Uppsala som vill att graven öppnas för att de ska få klarhet i om mannen hade en okänd son.

Uppsala2003-11-24 00:00
Släktingar till mannen i graven har tidigare fått kännedom om att en nu avliden person hävdat att han är son till mannen i graven. Korrespondens från 1930-talet har bifogats ansökan om gravöppning. Ansökan har motiverats med en önskan att via DNA-prov låta fastställa faderskap.
Kyrkonämndens förvaltning har tidigare avslagit de anhörigas begäran. Men beslutet överklagades till länsstyrelsen, som nu alltså går på samma linje som kyrkan.
Enligt obduktionslagen kan gravöppning ske om det skäligen kan misstänkas att dödsfallet har samband med brott och undersökningen kan ha betydelse för utredningen. I dessa fall är det dock inte kyrkan utan domstolen som fattar beslut.

Släktskap inte särskilt skäl
Kyrkans uppgift är att värna gravfriden. Enligt begravningslagen får en grav inte öppnas på ett sådant sätt att stoft eller aska skadas. Med hänsyn till de avlidnas rätt att få vila i frid är kan endast särskilda skäl motivera en gravöppning. Enligt länsstyrelsen kan detta exempelvis handla om att en gravplats behöver omdisponeras inför en ny gravsättning.
Länsstyrelsen anser däremot inte att en önskan om att utreda släktskap, där ändamålet inte är medicinskt, brottsutredande eller främjar något angeläget allmänintresse, kan motivera att gravfriden bryts. Länsstyrelsen anser även att gravöppningen skulle strida mot grundprincipen om att gravsatt stoft och aska inte får skadas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!