Får du rätt mat på tallriken?

Är det verkligen fetaost du får i den grekiska salladen, och var det verkligen riktig oxfilé på pizzan? Det är sådant som miljökontorets inspektörer kontrollerade när de besökte ett åttiotal restauranger, caféer och pizzerior i Uppsala under onsdagen.

Maria Wegscheider och Henrik Björk inspekterar restaurang Oasias meny. Sedan 2007 har miljökontorets inspektioner vid krogar och livsmedelsaffärer fyrdubblats.

Maria Wegscheider och Henrik Björk inspekterar restaurang Oasias meny. Sedan 2007 har miljökontorets inspektioner vid krogar och livsmedelsaffärer fyrdubblats.

Foto: Oscar Segerstrom

Uppsala2011-06-15 19:54

Sedan 2007 har det skett en kraftig ökning av miljökontorets inspektioner vid krogar, mataffärer och andra ställen som säljer livsmedel. I fjol fick dessa nästan fyra gånger fler besök jämfört med tre år tidigare.
Syftet med gårdagens oanmälda inspektioner är att restaurangerna inte ska kunna vilseleda sina gäster. Står det på menyn att det serveras närproducerat eller ekologiskt så ska detta stämma överens med de råvaror som maten tillagas av.
– Har man beställt en maträtt som innehåller fetaost, ja då ska man också få fetaost som är gjord på fårmjölk från Grekland, säger Maria Wegscheider, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Hon och kollegan Henrik Björk har även undersökt om menyerna är allergimärkta. Skulle de vara det utan att leva upp till de krav som ställs kan det innebära en uppenbar hälsorisk för gästerna.
– När det gäller allergimärkt mat är det nästan alltid bättre att gästen tar direkt kontakt med kocken så att man verkligen vet vad man blir serverad, säger Maria Wegscheider.
Det är andra året i rad som miljökontoret genomför en oanmäld livsmedelsstillsyn. Den ökade tillsynen verkar också ha givit resultat.
– Som det ser ut nu är det mindre avvikelser i år jämfört med ifjol, säger Henrik Björk.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om