54-åringen har under lång tid regelbundet skickat hatiska sms-meddelanden till bland annat UNT:s tidigare ledarskribent Maria Ripenberg, Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Advokatsamfundet, samt Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete. Dessutom har mannen spridit nazistisk propaganda via en internetsida.
I tingsrätten dök mannen inte upp till förhandlingen, men dömdes till sex månaders fängelse. Domen överklagades av den dömde mannen. När det var dags för förhandling i hovrätten kom mannen till förhandlingen. Han hävdade då att han skickat liknande meddelanden till drygt 70 personer i syfte att "ge dessa personer fakta".
Hovrätten gör dock samma bedömning som tingsrätten och fastställer domen till sex månaders fängelse.
Tingsrätten skrev i sin dom att samtliga inlägg som varit föremål för bedömning i rättsprocessen är "utformade så att de inte kan ha något annat syfte än att sprida hat mot judar eller att hylla nazismen". Också sms:en till de tre målsägandena har enligt tingsrätten innehållit hyllande av nazismen med antisemitiska och rasistiska konspirationsteorier och hänsynslösa bilder på sexuella övergrepp på barn och djur samt allvarliga hot.
Maria Ripenberg är lättad att fallet nu har fått ett slut.
– Det har varit en väldigt utdragen process. Rättegången i Solna tingsrätt hölls i januari 2020. Det är skönt att det är avklarat. Och jag är glad att hovrätten gick på tingsrättens linje, säger Maria Ripenberg.
Hur upplevde du sms:en när de kom?
– Det var väldigt obehagligt. De skickades till mig privat i min mobiltelefon flera gånger om dagen. Innehållet var mycket hat och antisemitism, det var mycket våld och bilder på döda barn och våldtagna blodiga kvinnor. Det kändes hotfullt.
Var du någon gång rädd för att bli utsatt fysiskt?
– Nej, det var mer ofredanden och implicita hot. Inget direkt uttalat hot. Men man känner sig som en måltavla när det bara fortsätter. Jag har sedan jag började som ledarskribent fått ta emot mycket mejl med obehagligt innehåll. Det finns studier som visar att framför allt kvinnliga opinionsbildare är utsatta för sådana här saker. Det är ett allvarligt demokratiproblem. Därför tycker jag att det är extra viktigt att polisen börjar ta det här på större allvar, säger Maria Ripenberg.