Fängelse dåligt för spelberoende

Personer som utfört brott på grund av sitt spelmissbruk borde inte dömas till fängelse eftersom spelmissbruk är en sjukdom.

Uppsala2009-02-10 10:00
Personer som utfört brott på grund av sitt spelmissbruk borde inte dömas till fängelse eftersom spelmissbruk är en sjukdom. Det menar Thomas Nilsson, psykolog vd för Spelinstitutet.
Också hjärnforskare reser nu frågan om de rättsliga påföljderna för spelmissbrukare.
- Vård och behandling är enda vägen ut för en spelberoende person. Men i fängelset får de inte den vård de behöver, det finns inte kompetens för det. I stället kommer de många gånger ut från fängelset ensamma och isolerade med väldiga skulder, men med sitt beroende kvar.

Det säger psykologen Thomas Nilsson, som är vd för företaget Spelinstitutet som i samarbete med bland andra Svenska spel arbetar med information om spelandets negativa konsekvenser för individen och samhället.
Thomas Nilsson var sakkunnig i målet i Uppsala tingsrätt där en kvinna i slutet av januari dömdes till tre års fängelse för att ha förskingrat 15 miljoner kronor från det företag där hon var ekonomiansvarig. Pengarna använde hon för internetspel. I domen slår rätten fast att kvinnan lider av patologiskt spelmissbruk och ska klassas som sjuk och att hon behöver behandling. Ändå blev domen fängelse.

Det är inte bara individen som skulle tjäna på vård i stället för fängelse, menar Thomas Nilsson.
- Samhällsekonomiskt vore det mycket bättre med vård och behandling, eftersom man då kan undvika att det händer igen när den dömde släpps ut, säger han.
Men för att fängelsestraff ska kunna undvikas krävs en lagändring. Om straffvärdet på brottet överstiger två års fängelse, ska inte regeln om kontraktsvård, då den dömde i avtal lovar att undergå behandling mot sitt missbruk, tillämpas. Det skriver rätten i sin dom mot Uppsalakvinnan.
- Jag upplever att domstolarna tycker att det här är ett dilemma, och att de gör vad de kan för att mildra straffet, vilket också skedde i Uppsalakvinnans fall. Men fängelse går i nuläget inte att undvika. Därför måste lagstiftningen ses över, säger Thomas Nilsson.

Hjärnforskningen har klarlagt att det som händer när ett spelberoende utvecklas är i princip samma sak som händer vid alkohol- eller drogberoende. Hjärnans belöningssystem stimuleras och byggs bokstavligen om, så att den spelberoende bara vill syssla med sitt spel. Professor Lars Olson, hjärnforskare vid Karolinska institutet, talar om att hjärnan kidnappas av drogerna, liksom av spel.
- Belöningssystemet har vi för att överleva. När vi äter, dricker, motionerar, eller har sex njuter vi och vill ha mer och vi utvecklar ett naturligt beroende. Men tar vi exempelvis kokain eller amfetamin frisätts enorma mängder av ämnet dopamin, mycket mer än vad som åstadkoms vid naturlig njutning. Det här gör att nervtrådarna kopplas om, och när systemet väl är ombyggt kommer det att förbli så. Det går att se med mikroskop. Allt talar för att samma förändringar i hjärnan sker vid spel, säger Lars Olson.

Det är det här som är förklaringen till att man bara kan bli nykter alkoholist, eller spelfri spelare. Lars Olson tycker att det måste till en diskussion om de rättsliga påföljderna för spelberoende personer.
- Beroende är en svår kronisk hjärnsjukdom, och man kan fråga sig i vilken grad man ska vara ansvarig för de handlingar man utför när man är sjuk, säger Lars Olson.
Forskningen har också klarlagt att gentiken spelar en avgörande roll för vem som riskerar att fastna i ett beroende, samt att benägenheten att bli beroende gäller för alla droger och beteenden. Det är därför det är så vanligt med blandmissbruk. Fängelserna är inte på något sätt en drogfri zon.
- Vi vet att många börjar sitt spelande medan de sitter på anstalt och där finns också många andra droger. Därför är det inte bra för en person med ett beroende att hamna i den miljön, menar Thomas Nilsson.

Kalle Åslund är före detta spelare och talesman för Spelberoendes förening i Stockholm. Han är emot fängelsestraff.
- Jag hade kontakt med tingsrätten i ett fall med en man som i stället för fängelse fick 200 dagars samhällstjänst. Han har en hög position i samhället i dag, hade han hamnat i fängelse hade det aldrig gått. Att som i Uppsalafallet döma en person till tre års fängelse är bara snurrigt, säger Kalle Åslund.
FAKTA

2007 omsattes den reglerade svenska spelmarknaden 39 miljarder kronor. Det blir cirka 5 300 kronor per svensk över 18 år. Därtill ska läggas allt spel som sker hos utländska bolag över internet. Någon statistik över det spelet finns inte.
Enligt Hjärnfonden, som samlar in pengar till forskning om hjärnan, kostar beroendesjukdomar, däribland spel, samhället 27 miljarder kronor om året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!