Den slutsatsen drar en internationell forskargrupp, som har undersökt effekterna på fisken av det bland sportfiskare mycket populära så kallade fånga och släpp-fisket.
– En fisk som inte är uppenbarligen skadad släpps ofta tillbaka och det faktum att fisken snabbt simmar iväg från båten eller stranden brukar tolkas som att den mår bra. Våra resultat visar att detta inte alltid stämmer, säger Josefin Sundin, forskare vid Norge tekniskt-naturvetenskapliga universitet i Trondheim och tidigare Uppsala universitet.
Studien genomfördes vid Stora barriärrevet i Australien, där forskarna under kontrollerade former utsatte flera olika fiskarter för mer eller mindre lågvarig stress. Stressen liknande den vid fånga och släpp-fiske, som att bli invevad och sedan utsättas för luft efter att ha dragits upp.
När fiskarna släpptes tillbaka i vattnet videofilmade dykare deras fortsatta beteende nere i vattnet under flera minuter. På så sätt kunde forskarna i detalj jämföra beteendet efter frigivningen hos fiskar som hade utsatts för en hög, medelhög eller låg grad av stress.
Även om det från båten hade sett ut som om de flesta fiskar snabbt simmade iväg ned mot bottnen visade videofilmerna stora skillnader i deras beteende. Fiskar som hade utsatts för mest stress stannade betydligt längre kvar orörliga på den öppna sandbottnen jämfört med fiskar som hade utsatts för minst stress. Det tog också längre tid för de mest stressade fiskarna att nå fram till den skyddande revstrukturen.
– Eftersom fiskar på den öppna havsbottnen är starkt utsatta för rovdjur innebär detta att fiskar som utsatts för en hög grad av stress löper förhöjd risk att bli uppätna, till exempel av hajar eller häruppe i nordiska vatten av gäddor, säger Josefin Sundin.
Här kan du se en video från experimenten.
Forskarna anser inte att studien ger underlag för att inskränka sportfiskares möjligheter att ägna sig åt fånga och släpp-fiske.
– Däremot bör man följa några enkla regler för att minska den negativa påverkan på fisken. Dit hör att hålla nere luftexponering i samband med till exempel avkrokning och fotografering till ett minimum. Man kan också ha en balja med vatten på båten där fisken förvaras under ett par minuter för att återhämta sig innan den släpps tillbaka i vattnet, säger Josefin Sundin.
Denna extremt varma sommar, med betydligt högre vattentemperaturer än normalt, tycker hon att det finns skäl att vara extra försiktig med fånga och släpp-fiske.
– Eftersom högre vattentemperaturer i sig är stressande för fisken innebär fånga och släpp-fisket en ytterligare stressbörda utifrån en redan i utgångsläget hög grundnivå, säger Josefin Sundin.
Fotnot: Studien har nyligen publicerats i tidskriften Fisheries Research.