Famnen ger stöd till självhjälp
I Ungdomsstyrelsens rapport, Gift mot sin vilja, som UNT skrev om i går föreslås flera åtgärder. Flera av förslagen är redan förverkligade i Uppsala.
Foto: Staffan Claesson
Verksamheten har nu har funnits i fem år och det senaste året var 100 - 150 ärenden med ungdomar i åldrarna 13 - 20 år aktuella på ett eller annat sätt här. Det kan handla om såväl långa samtalskontakter som enskilda konsultationer. Ungefär 85 procent av de hjälpsökande är tjejer.
Många ungdomar som söker sig hit oroar sig för att bli bortgifta mot sin vilja. De är kanske kära, men deras föräldrar accepterar inte deras val av partner. En annan oro hos ungdomarna kan vara att man blivit bortlovad sedan barnsben och att det snart är dags för bröllop. När det gäller killar kan det vara så att de hamnat i kriminalitet och nu ska de giftas bort för att lära sig ta ansvar.
Som hjälpsökande får man vara anonym och de tre socionomer som arbetar på Famnen har tystnadsplikt. Men i vissa fall, när det gäller minderåriga, har Famnen anmälningsplikt till socialtjänsten.
Vid de första besöken försöker man reda ut hur pass oroväckande situationen är vad gäller risken att bli utsatt för tvång eller våld. En nätverkskarta med släkt och vänner görs för den hjälpsökande. Nästa steg kan vara att kontakta familjen - men bara om den unga hjälpsökande vill det själv. Eller kanske ge råd och stöd att ta sig till andra ställen för hjälp eller till och med att bryta helt med släkten.
- Vi arbetar på uppdrag av dem som söker oss. Många gånger är de tveksamma till vad de verkligen vill och vi försöker hjälpa till att bena ut just det, vad det kan bli för konsekvenser av de olika beslutsalternativen, säger Inger Olsson.
- Men vår mesta erfarenhet är att familjerna omkring dem vill reda ut problemen och önskar en dialog när det nått så här långt.
Inger Olsson är också verksamhetschef för kvinnoboendet Siri, där kvinnor som behöver skydd av olika skäl kan få bo. En verksamhet som också ännu så länge är ganska ovanligt att den drivs kommunalt. Det är ändå ganska sällsynt att någon av tjejerna erbjuds skyddat boende här. Det ska i så fall var noga genomtänkt.
- Ibland kan det bli nödvändigt att låta den unga tjejen bo på hemlig vistelseort. Det kan bli början till en lång separation, det är många krafter som gör det svårt för familjen att acceptera flickan efter att detta hänt. Och det kan bli förfärligt tomt om man bryter med sin släkt, säger Inger Olsson.
- Det bästa är om vi kan arbeta med familjen så att det blir möjligt för flickan att återvända eller att ha fortsatt kontakt. Detta utan att hon ska vara rädd eller orolig, eller behöva släppa sina krav att få bestämma själv över sitt eget liv.
På Famnen fattas inga myndighetsbeslut och det förs inga journaler. Respekt är viktigt i kontakten med familjerna och att lyssna. Famnen månar också om att lära de unga att argumentera på ett vettigt sätt. I familjesamtalen pratar man inte om kulturtillhörighet. I stället frågar man: "Hur gör man i er familj? Hur gjorde man i generationen före dig? Hur upplevde du det?"
- Det händer ofta att uppgjorda förlovningar hävs. För familjerna kan det bli besvärligt, ibland kan det handla om ekonomiska överenskommelser som måste rivas upp och kanske också andra överenskommelser i flera led, säger Inger Olsson.
Ett av glädjeämnena med jobbet tycker Inger Olsson är att det faktiskt är ganska många som får det bättre efter kontakten med Famnen.
Ännu så länge är Famnens verksamhet unik i Sverige och dess personal ger ofta kurser och seminarier för skolpersonal, personal inom socialtjänsten och andra socialt arbetande instanser över hela landet. Tyngdpunkten är dock att ge råd och stöd till ungdomar som hamnat i konflikt med sina familjer när det gäller traditioner, seder och bruk.
- Vi har aldrig känt oss hotade, men vi når inte alltid konsensus med familjerna. Ibland måste tjejerna gå sin egen väg, men det är alltid en sorg i det, säger Inger Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!