Familjerådslag fick ordning på Erik

Erik Eklund, 16 år från Uppsala, struntade totalt i skolan under hela vårterminen i fjol. Efter ett familjerådslag kom han snabbt på fötter igen.- Hur mitt liv skulle sett ut i dag om jag inte varit med på rådslaget vågar jag knappt tänka på, säger han.

Uppsala2002-02-15 00:01
Erik Eklund, bosatt i Gottsunda, var rejält skoltrött i fjol när han gick i åttan. Han hade ordentliga uppträden med sin mamma, ville varken gå upp på morgnarna, komma hem i tid på kvällarna eller följa några regler.
Erik hade inga problem med droger eller kriminalitet men hade fått vad hans mamma Ann-Christin Eklund kallar "dåliga kamrater".
— När Erik gick hemifrån trodde jag att han gick till skolan, berättar Ann-Christin Eklund. Så det blev lite av en chock när skolan en dag ringde och berättade att han inte varit där på länge. Det visade sig att han hängt i Gottsunda centrum på dagarna.

Önskade honom bort
Situationen i familjen var väldigt besvärlig.
— Flera gånger sa jag att det bästa vore om Erik placerades bort någonstans ute i landet, så jävligt var det, framhåller Eriks storebror Magnus Sundén.
Skolan vände sig till socialförvaltningen som föreslog att man skulle ordna ett familjerådslag för att gå igenom problemen.
Vid rådslag ska myndigheternas inblandning vara minimal. Därför har ideellt arbetande personer till uppgift att söka upp dem som kan tänkas delta i rådslaget för att berätta vad det hela går ut på. I familjen Eklunds fall sköttes det av en man som annars
arbetar som konstnär.

Erik var positiv
— Idén lät ganska främmande, men när jag fått förklarat för mig vad det gick ut på tyckte jag det verkade bra, säger Ann-Christin Eklund.
Även Erik ställde sig positiv, vilket var en förutsättning för att rådslaget skulle genomföras.
Förra sommaren hölls det första rådslaget, vilket skedde hemma hos Erik och hans mamma. Fem av Eriks sex syskon deltog, samt några av deras respektive med barn plus Eriks mamma.
I köket avvaktade en socialsekreterare och konstnären. Deras uppgift var att finnas till hands om samtalet skulle köra fast eller känslorna bli alltför heta.
En ordförande och en sekreterare utsågs. Rubriken för mötet var: "För Eriks bästa". Var och en fick berätta hur de såg på situationen och redogöra för hur de drabbades av Eriks beteende.

Jobbigt i början
— I början av rådslaget kändes det jobbigt men efter ett tag lossnade det, berättar Erik. Jag fick ju en chans att säga det jag ville ha sagt.
Rådslaget varade över tre timmar. Tillsammans med Erik tog gruppen fram en rad förslag på vad som skulle förändras.
De tre viktigaste målen var:
1. Gå i skolan.
2. Komma hem i tid.
3. Dämpa humöret.
Allt skrevs ner i form av ett slags kontrakt och en kopia gavs till socialsekreteraren.
Redan dagen efter kom förändringen.
— Det var nästan läskigt hur annorlunda Erik blev. Det var som om han fått en aha-upplevelse under rådslaget, säger Anette Sundén, gift med Eriks bror Magnus.

"Som att vända på en hand"
— Innan hade problemen stått mig hit upp, säger Ann-Christin och måttar en bit ovanför huvudet. Men i och med rådslaget var det som att vända på en hand.
Bråken med mamman minskade radikalt, Erik började gå upp i tid och skaffade ett sommarjobb som han skötte.
— Innan hade jag varit emot allt. När jag satt där på rådslaget fick jag höra hur de andra såg på mig och jag fick plötsligt en bild av mig själv. Jag insåg hur dum i huvudet jag hade varit.
Familjen har hållit två rådslag. Man har lärt sig metoden och kan snabbt kalla samman till nya möten om det behövs.
— Rådslag gör att alla i familjen får upp ögonen för problemet och bidrar även till att det kommer in idéer från flera håll till hur man ska gå vidare, säger Anette Sundén. Men jag tror inte att modellen passar alla familjer.
— Den som har problem måste själv vara villig att lösa dem, annars är det ingen idé att pröva. Sen ska det inte finnas droger med i bilden, då blir det nog för starka krafter att kämpa mot.
Erik går nu i skolan och fungerar bra. Det enda som kvarstår är tröttheten på morgnarna.
Storebror Magnus vill inte ta ut några segrar i förskott.
— Hittills ser det bra ut men terminen är lång.
På frågan hur hans tillvaro skulle sett ut om han inte gått med på familjerådslaget tvekar inte Erik med svaret:
— Det hade varit åt helvete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om