Familjerådgivningen privatiseras

Familjerådgivningen i Uppsala kommun tas över av privatägda Söderstöd i Stockholm. Uppsala kommun lade anbud men förlorade.

Uppsala2008-06-13 22:13
För personalen på familjerådgivningen är framtiden oviss. Nämnden för vuxna med funktionshinder har antagit anbudet från ett privat företag att driva familjerådgivningen. Enligt avtalet med Söderstöd kommer de kommunanställda vid familjerådgivningen ges möjlighet att gå över till den nya arbetsgivaren vid övertagandet i januari 2009. Men om någon vill följa med och om deras arbeten kommer att förändras är okänt.
- Beskedet är omvälvande för oss. Vi vet ingenting. Vi avvaktar, säger enhetschefen Topsy Sandler Kihlström.

Familjerådgivningen på Strandbodgatan 5 skulle ha firat 40 år nästa år. Personalen består av en handfull socionomer med vidareutbildning.
Uppsala kommun hade lagt ett eget anbud vid upphandlingen, men förlorade. Topsy Sandler Kihlström är frågande inför att kommunen i stället valde en privat entreprenör eftersom hon anser att det anbudet var förvånansvärt lågt.
- Vi undrar över hur kommunen viktat kompetensen och kvaliteten i det anbudet.
Familjerådgivningen är en av de kommunala verksamheter som nämnden för vuxna med funktionshinder beslutat att konkurrensutsätta.
- Deras anbud var det totalekonomiskt mest fördelaktiga beslutet, säger Kjell Holm, uppdragschef vid kontoret för vuxna med funktionshinder.

Söderstöd har sedan tidigare erbjudit familjerådgivning för boende i bland annat Danderyd, Huddinge och Lidingö.
Topsy Sandler Kihlström hade hellre sett att kommunen drivit vidare familjerådgivningen med den personalgrupp som har lång erfarenhet.
- Personligen tycker jag att allt socialt arbete bör ligga inom kommunal ram.
Familjerådgivningen erbjuder råd och stöd till par med olika former av relationsproblem. Rådgivningen har cirka 300 nya ärenden per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!