Företaget Söderstöd håller idag i all familjerådgivning i Uppsala kommun. När avtalet går ut vid årsskiftet vill den rödgröna majoriteten i socialnämnden, med Vänsterpartiet i spetsen, att det sägs upp.
– Vi försöker ta hem de verksamheter som varit utlagda på entreprenad när vi kan driva dem effektivt i kommunal drift, säger nämndordföranden Ingrid Burman (V).
Fördelarna är enligt henne att kommunen får större insyn i verksamheten, som då lättare kan anpassas efter behoven. Dessutom gäller offentlighetsprincipen och meddelarskyddet.
– Vi har sett att det finns fördelar med att ha familjerådgivningen i egen regi, säger Ingrid Burman.
När beslut kan fattas är oklart. Socialförvaltningen tittar just nu på hur kommunen kan driva verksamheten. Dialog pågår med kommunens egna utförare, och därför vill avdelningschefen Ola Jeremiasen inte uttala sig om den framtida driften.
Under tiden har Söderstöd haft svårt att få besked om vad som ska hända med avtalet, enligt företagets vd Maria Hällström. Hon menar att tiden är knapp för att kommunen ska kunna ha en egen verksamhet på plats innan året är slut. Till exempel är det oklart om kommunen kommer att ta över den nuvarande personalen, så att de par som idag är i kontakt med familjerådgivningen kan fortsätta träffa samma personer.
– I bästa fall kommer kommunen att erbjuda medarbetarna samma förutsättningar så att de tackar ja till att jobba kvar i kommunal regi. Men de samtalen har inte kommit igång än, säger Maria Hällström.
Beslutet verkar förhastat, tycker hon.
– Det vore bättre att förlänga avtalet ett år som planerat och under tiden diskutera hur vi kan göra en så bra övergång som möjligt, säger hon.
Men Ingrid Burman är inte oroad för hur kommunen ska kunna bygga upp en egen verksamhet, och förutsätter att de medarbetare som vill får jobba kvar i kommunal regi.
Olyckligt att majoriteten låter ideologi gå före kvalitet, tycker Mohamad Hassan (FP), andre vice ordförande i socialnämnden. Dessutom är han kritisk till att socialförvaltningen börjat arbeta utan att något beslut har tagits i nämnden.
– Sådana här frågor ska upp i nämnden först så att vi kan ställa frågor om avtalet och utvärderingen av företaget. Men då måste majoriteten hitta brister och det finns inte, säger han.
emma.ahman@unt.se