För några veckor sedan skrev UNT om Ivan Vysoschanskyi och hans familj, som riskerade att bli utvisade till Ukraina. Anledningen till detta var att Ivans chef missat att teckna en sjukförsäkring åt Ivan år 2016. Nu har familjen fått avslag på sin prövningsansökan till Migrationsöverdomstolen, vilket innebär att familjen tvingas lämna Sverige.
– Migrationsöverdomstolen är sista instans i migrationsärenden och det är få ärenden som prövas här. Det krävs att Migrationsöverdomstolen ger prövningstillstånd. Får man inte ett prövningstillstånd så finns det inte mycket att göra, säger Ivans ombud Eva Kiani.
Beskedet innebär att familjen måste lämna Sverige snarast. Exakt hur lång tid familjen har kvar är dock oklart.
– Det är otroligt stressigt. Jag skulle vilja att barnen får gå klart sina skolterminer i alla fall. De är förkrossade över att behöva lämna Sverige. De har planerat sin framtid här, säger Ivan Vysoschanskyi.
Att Ivan tvingas avsluta sin anställning på Ulvagubben kommer att få stora konsekvenser för företaget och den kommande högsäsongen.
– Nu är vi precis i startgroparna, det är nu vi drar igång allt med odlingen. Det här beskedet kommer som en käftsmäll för både Ivan och hans familj och för mig och företaget. Det här kommer bli mitt jobbigaste år som jordgubbsodlare, sen jag startade firman år 1986, säger Fredrik Hörenius, vd på Ulvagubben.
Ivan har varit en nyckelperson i företaget under flera års tid. Det finns just nu ingen annan i företaget som besitter hans kompetens.
– Nu måste jag lära upp Fredrik och en annan person det jag har gjort på Ulvagubben. Jag har utbildat mig och utvecklats i flera år och har nu har jag, i bästa fall, några veckor på mig att lära upp någon annan. Det är väldigt svårt, säger Ivan Vysoschanskyi.
Fredrik Hörenius känner sig uppgiven och maktlös.
– Jag önskar att jag kunde få hjälp av någon att rätta till det här, men det går liksom inte. Framförallt önskar jag att facket eller någon annan instans sett till att allting gått rätt till från början.
Enligt Ivans ombud Eva Kiani skulle det behövas mer och bättre vägledning i just migrationsfall, både för arbetsgivare och arbetstagare.
– Som arbetsgivare är det svårt att veta vilka anställningsvillkor som anses tillräckliga för arbetstillstånd. Konsekvensen av misstag kan bli kostsam för arbetsgivaren men ännu mer för arbetstagaren som får lämna Sverige. Arbetstagaren är i princip helt i händerna på sin arbetsgivare, säger Eva Kiani.
Hon menar att det även behövs mer vägledande praxis för både Migrationsverket och Migrationsdomstolen.
– Systemet i dag uppfattas inte som förutsägbart. Det är viktigt att alla instanser får större möjligheter att göra tolkningar, men för det krävs det en mer utbredd praxis som visar var ramarna för tolkningarna går, säger Eva Kiani.
Framtiden för Ivan och hans familj är oviss. Både Ivan och Fredrik är dock fast beslutna om att söka ett nytt arbetstillstånd åt Ivan när familjen är tillbaka i Ukraina, för att han i framtiden ska kunna återuppta sin anställning hos Ulvagubben.
– Jag vet inte vad som kommer hända i Ukraina. Jag har inget jobb där. Jag vill komma tillbaka till Sverige, men det är egentligen bara för mina barns skull och för att jag trivs så bra hos Fredrik. Sverige gör det inte lätt för folk att komma hit och jobba, säger Ivan Vysoschanskyi.