Familjen överväldigad av allt stöd

Sedan nyheten spreds om att Uppsalafamiljen Ahmadi riskerar att utvisas på grund av en 900 kronors lönemiss, har reaktionerna varit många. "Människor vi inte ens känner har skrivit kommentarer och startat namninsamlingar som stödjer oss, det är fantastiskt" säger 25-årige sonen Hesam Ahmadi.

Hesam och Shahla Ahmadi är omtumlade över de reaktioner och det stöd de har fått sedan i måndags.

Hesam och Shahla Ahmadi är omtumlade över de reaktioner och det stöd de har fått sedan i måndags.

Foto: Ida Forsgren

Uppsala2015-12-16 12:35

När UNT under onsdagen träffar mamma Shahla Ahmadi och sonen Hesam Ahmadi är de betydligt gladare än när vi först sågs i måndags. Det var då nyheten spreds om att pappan i familjen, urmakaren Mehdi Ahmadi, under fem månader fick lön 180 kronor under den kollektivavtalsenliga nivån, och därför nu har fått avslag på att förnya sitt arbetstillstånd - med konsekvensen att familjen riskerar att utvisas till Iran, trots att de bott i Sverige i över fyra år och har hela sitt liv här. Sedan dess har det varit tre omtumlande dagar för familjen. Nyheten har tagits upp i flera medier, privatpersoner har visat stort engagemang på sociala medier och händelsen har väckt politiska reaktioner på riksdagsnivå. Bland annat har riksdagsledamoten från Uppsala Agneta Gille (S) reagerat och ifrågasatt om inte arbetsgivarens misstag har fått orimliga följder för familjen.

– Vi har varit så oroliga över det här, men nu är jag mer hoppfull. Människor och politiker vi inte känner har visat sitt stöd, de har varma hjärtan, säger Shahla Ahmadi.

LÄS MER: Ministern Morgan Johansson (S) om utvisningsfallet

Hon berättar att hennes man i dag är på jobbet som vanligt. I morgon ska de träffa sin advokat, Henrik Stolare, för att förbereda sin överklagan. Sonen Hesam Ahmadi är också han hoppfull, men inte vågar ta ut något i förskott.

– Oavsett vad som händer så känns det viktigt att uppmärksamma hur fel systemet är. Jag kollade upp tidigare fall där arbetstillstånd fått avslag och då inser man att så här kan Migrationsverket inte göra.

Han beskriver det som att han är överväldigad av allt stöd han har sett på nätet.

– Mina vänner har hört av sig och sagt: "har du sett att folk har startat namninsamlingar som heter 'Låt inte Mehdi utvisas'?" Det gör mig så glad.

LÄS MER: Arbetsgivaren: "Jag har gjort fel"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!