– Vi blev jätteglada. Jag ringde min familj direkt och sedan åkte min brorson ner och flög med dem till Sverige, säger Maher Barikhan som utstrålar stor lättnad.
Han och de tre barnen sitter tillsammans i en soffa hemma hos släktingar som bor i Ekeby. De äter kanelbullar och dricker te, pratar lättsamt med varandra på arabiska. Brorsonen Mohammed Barikan som varit mycket engagerad i familjens situation översätter det som sägs.
Det var i slutet av sommaren UNT först kom i kontakt med Maher Barikhan. Då var han mycket upprörd över Migrationsverkets agerande och att familjen hade hamnat mitt i det byråkratiska kaos han har kommit att förknippa med svensk migrationspolitik.
Hur ser du på läget nu, tre månader senare?
– Det var och är ett kritiskt läge för Sverige. Landet har visat en väldigt human sida och tagit emot många flyktingar. Men någonstans måste också myndigheter sköta sitt jobb ordentligt, vi kan inte göra deras jobb åt dem, svarar Maher Barikhan.
Innan de fick permanenta uppehållstillstånd hade frun Tuhamo Serio och de tre barnen varit i Turkiet i ett år, efter att tidigare ha flytt hemstaden Aleppo och inbördeskrigets Syrien.
– Turkiet är fint men det finns en utbredd främlingsfientlighet där, speciellt mot syriska flyktingar, säger 17-åriga sonen Mohammed Yaman Barikhan.
Hans tvillingsyster Rama Barikhan håller med, säger att hon är lättad över att ha lämnat landet.
Men trots den uppenbara glädjen över att vara återförenade är familjen också medveten om att de nu står inför nya utmaningar. Mammans hälsoläge har länge varit kritiskt då hon har en hjärtsjukdom.
– I går röntgades hon på sjukhuset. Om ungefär en månad hoppas vi få tid hos en specialist, säger Maher Barikhan.
Han har följ det politiska läget i Sverige och är orolig över boendesituationen.
– När det gäller att etablera sig i samhället har det inte varit så mycket svårigheter. Barnen står i kö till skolor och min fru får snart börja på SFI. Men det finns ju ingenstans att bo.
Just nu bor de på en tillfällig inackordering som finansieras av kommunen. Tanken är dock att de så snart som möjligt ska ordna eget boende, eftersom de inte tillhör den kritiska målgrupp som behöver extra boendestöd.
– Jag kollar på Blocket och har sökt hyresrätter i hela Sverige. Vi är inte kräsna. Men alla kräver någon form av fast och oftast hög inkomst. Ett krav som just nu är omöjligt för oss att uppfylla.
Hur ser ni på framtiden för Syrien?
– I princip hela världen har blandat sig i den här konflikten, så verkligheten är att det nog inte finns någon lösning, säger 14-åriga dottern Rand Barikhan.
Att Islamiska staten (IS), eller Daesh som familjen föredrar att kalla dem, har ett starkt fäste i landet är något de tror ytterligare förvärrar situationen.
– Daesh och den syriska regimen är lika hemska. Men det är stora krafter som stödjer Daesh, de har supportrar från många länder, säger Rand Barikhan.
Hon tillägger att hon gärna vill bli journalist eller jobba med politik i framtiden. Så att hon kan vara med och påverka händelser i världen till det bättre. Storasyster Rama Barikhan berättar att hon drömmer om att bli arkitekt eftersom hon är duktig på att rita.
Den närmaste framtiden kan verka oviss för familjen. Men planerna på ett nytt liv i Sverige, de har bara börjat.