Familj nekas borätt
En sjukdomsdrabbad barnfamilj i Uppsalatrakten har efter många år i skuldträsket beslutat att göra rätt för sig genom att sälja sin villa och flytta in i ett billigare hus. Trots att flytten skulle säkra familjens ekonomi vägrar bostadsrättsföreningen att godta dem som medlemmar.
- Energin gick åt till att ta nästa andetag. Att betala sina räkningar var inget vi prioriterade, berättar Lena och suckar tungt.
Deras dotter överlevde tumören men drabbades av en kvarvarande hjärnskada och är i dag handikappad. I över tio år har familjens liv präglats av skulderna från de obetalda räkningarna. De har ansökt om skuldsanering hos kronofogden, men eftersom de äger en villa har ansökan inte beviljats.
För att bli av med skulderna bestämde familjen att de skulle flytta till ett mindre och billigare hus. Deras nuvarande villa har värderats till 1,2 miljoner och mellanskillnaden skulle med råge räcka till att betala av alla skulder. Trots att de hade en bank som beviljat lån, en borgenär och dessutom lovat föreningen ett års förskottsbetalning blev de nekade medlemskap. Den 1 juli skickade Lena ett brev till bostadsrättsföreningen Månkarbohus där hon bad om att få beslutet skriftligt med motivering. En vecka senare fick hon tillbaka ett standardformulär med ett kryss i rutan för "medlemskap beviljas ej". Någon skriftlig orsak såg hon aldrig röken av.
Föreningens ordförande Bertil Qvarfordt har nu uppgett att betalningsanmärkningarna är den enda orsaken till att familjen inte godkänns som medlemmar, men han vill inte kommentera ärendet i övrigt.
Lena har fast inkomst och hennes man är pensionär. I flera år har de levt på existensminimum och aldrig har de kunnat unna sig något extra. De bor kvar i sin villa men den gnagande oron över att kronofogden snart kommer att tvinga dem att sälja huset till underpris ökar för varje dag. Med betalningsanmärkningar bakom sig är det svårt att få kontrakt på en hyresrätt och dessutom skulle boendekostnaderna bli högre. Socialtjänsten kan inte heller göra något eftersom familjen äger pengar i sitt boende.
- Det är kaos nu. Vi vet ingenting om vad som kommer hända. Vi kan plötsligt stå på gatan med 1,2 miljoner i fickan utan att få någonstans att bo.
Lenas dotter är nu 21 år och bor fortfarande hemma. Både hon och Lena har rörelsehinder som ställer särskilda krav bostaden. Familjen måste också anpassa sig till deras andra barn, en 15-åring som fortfarande går i skolan.
- Huset i Månkarbo är en enplansvilla till ett pris vi skulle klara av och ligger tillräckligt nära skolan, säger Lena och med gråten i halsen tillägger hon hur svår situationen är för barnen.
- Vår 15-åring har ont i magen och vill inte äta, fortsätter hon.
Sedan flera år tillbaka har Lena varit aktiv i barncancerfonden där hon har träffat andra familjer som också drabbats av sjukdomsfall och sedan trillat ner i skuldfällan.
- Det är hopplöst. Har man skulder hos kronofogden och betalningsanmärkningar straffas man värre än mördare, säger Lena uppgivet.
Betalningsanmärkningar är en vanlig orsak till att bostadsrättsföreningar nekar till medlemskap. Men enligt den jurist som Lena har varit i kontakt med kan beslutet vara olagligt och hade Lena haft ork och ekonomi hade hon överklagat beslutet till hyresnämnden.
Fotnot: Lena heter egentligen något annat
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!