Falafelfajten

”Kryddad med kärlek.” Ramadan Abu Jahel är på det klara med vad som är den viktigaste falafelingrediensen. City har tagit en rejäl tugga av Uppsalas falafelutbud.

Tvåa. My Gyros på Dragarbrunnsgatan fick nästa högst poäng, Tahir Bimay står bakom disken.

Tvåa. My Gyros på Dragarbrunnsgatan fick nästa högst poäng, Tahir Bimay står bakom disken.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-03-21 07:00

Med kärlek och erfarenhet kommer man långt. Det stod klart efter att City ätit sig igenom stans falafelrullar. Bäst i test blev Mr Falafel på S:t Eriks torg som med sin syrianska kryddning fick Citys smakpanel på fall. På andra plats kom My Gyros, tätt följd av Dr. Falafel.

– Det viktigaste är att man lagar dem med kärlek, berättar Ramadan Abu Jahel på Mr Falafel som trillar hemlagad falafel i vagnen på S:t Eriks torg. Förutom kärleksingrediensen är han ganska förtegen om receptet. Han berättar att kryddningen är syriansk, men påpekar samtidigt att det är inte bara smaksättningen som är avgörande.

– Det krävs erfarenhet, från det att kikärterna blötläggs till att de friteras och ges till kund. Falafel är ingen enkel mat att göra, säger Ramadan medan han omsorgsfullt formar kikärtssmeten till stora puckar. Efter fritering är det upp till kunden att välja – friterad halloumi, baba ganoush eller hummus, är några av alla tillbehör som finns hos Mr Falafel.

Tahir Bimay är ägare på My Gyros och erbjuder falafel som ett vegetariskt alternativ till sina gäster.

– Falafel är gott och jag äter ungefär två rullar i veckan själv, berättar Tahir. Men här är det inte fråga om någon smaksättning eller blötläggning – falafeln är fryst och köps in från IDA storkök.

– Ja, tyvärr kan jag inte göra allting själv, jag friterar och serverar och det har ju gått bra ändå, säger Tahir.

På S:t Eriks torg står också Dr Falafel vars namn anspelar på falafelns förmåga att bota hunger. I den välpyntade vagnen erbjuder ägarparet Walaa och Ahmed Ezzo hela tre olika falaflar att välja bland: egyptisk, iransk och libanesisk. Hemligheten stavas hemlagat och avskalat.

– Vi gör allt från grunden och så använder vi sesamsås i alla våra rullar. Den är lite dyrare men det är så det ska vara. Sen ska det inte vara någon lök eller vitlökssås i rullarna, det är bara ett sätt att dölja fryst smak, berättar Ahmed.

Falafeltest

My Gyros
Dragarbrunnsgatan 36
Kostar: 70 kr
Väger: 495 g
Vad? Tunnbröd fyllt med stora falaflar, en massa lök, isbersgssallad, tomat och feferoni samt blandad sås av kebab-typ.
City tycker: Falafeln har en härlig konsistens med ett krispigt yttre och ett mjukt och saftigt inre. Smakar mycket dill och är kryddstark och god. Klassiska kebabsåser med sting!
Övrigt: Lagom mycket sås, men lite tråkiga tillbehör.
Poäng: 6,7

Mr. Falafel
S:t Eriks torg
Kostar: 45 kr
Väger: 304 g
Vad? Välproportionerlig, lite tunnare rulle med hemgjorda falaflar, inlagd rättika, saltgurka och två olika tillbehör på sidan av.
City tycker: Falafeln smakar mycket gott och har en lite otippad lakritssmak. Konsistensen på falaflarna är härligt tuggig och kompletteras fint av den krispiga rättikan och det lagom sega brödet. En mycket genomtänkt falafel utan onödig sallads­utfyllnad.
Övrigt: Lyxigt med två olika tillbehör: kålsalladen är mild och krämig, tomatsalsan smakar gott av koriander och lök.
Poäng: 7,0

Jalla Jalla
Stora torget 1
Kostar: 79 kr
Väger: 750 g
Vad? Gigantisk rulle fylld med falafel, lök, feferoni, sallad och ”blandad sås”.
City tycker: Falaflarna smakar majschips och lämnar en lite härsken eftersmak av frityrolja i munnen. Dessutom har de en mjuk och degig konsistens vilket inte hjälps av den stora mängden sås som gör det hela ännu blötare.
Övrigt: En lite hafsig falafel, där den enda behållningen är ­feferonin.
Poäng 2,9

Dr.Falafel
S:t Eriks torg
Kostar: 40 kr
Väger: 271 g
Vad? Tunnare rulle med hemgjorda falaflar, saltgurka, hummus och feferonistrimlor.
City tycker: Grovkornig, hemmagjord falafel som nästan känns hamburgeraktig i konsistens och smak- City gillar! Nordafrikansk kryddning som får panelen att associerar till julsmaker. Tyvärr något för hårt friterad för dagen vilket lämnar en lite besk eftersmak som drar ner betyget.
Övrigt: Plus för papperswrap och gott med tahini och saltgurka.
Poäng: 6,3

Kebab House
Kungsängsgatan 1
Kostar: 70 kr
Väger: 399 g
Vad? En lagom stor rulle med mycket falafel, sallad, tomat, rödlök och feferoni samt en obefintlig mängd sås
City tycker: Falaflarna smakar inte så mycket förutom gatukök och gammal frityrolja. Rullen är pimpad med tråkig skolmatsalssallad och var är såsen?
Poäng 3,6

Rosa ­Pantern
Sysslomansgatan 11
Kostar: 69 kr
Väger: 536 g
Vad? En större rulle fylld med falafel, isbergssallad, tomat, gurka, feferoni och blandad sås.
Smak: Falafeln har lagom sälta och tydlig smak av kikärter och dill. Konsistensen är tuggig men ändå saftig.
Övrigt: En ok standardfalafel med lagom mycket sås men med klassisk grönsaksuppsättning som känns lite tråkig.
Poäng: 5,8

Döner & Co
Stationsgallerian
Kostar: 60 kr
Väger: 680 g
Vad? Falaflar inrullade i ett nybakat kebabbröd tillsammans med isbergssallad, rödlök, tomat och blandad sås.
Smak: Lagom hetta på falaflarna som i övrigt är ganska smaklösa och mjuka i konsistensen. Såsen är fräsch men det är alldeles för mycket sallad i förhållande till falafel.
Övrigt: Enormst stor rulle. ”Vilken pjäs, orkar man ens hålla den?!”
Poäng: 5,7

Slottsgrillen
Drottninggatan
Kostar: 55 kr
Väger: 634 g
Vad? Stora falaflar i rulle tillsammans med sallad, rödkål, bladpersilja och en försvinnande mängd sås.
Smak: Falaflarna smakar spiskummin men har också en obehaglig bismak. Dessutom är bullarna torra och smuliga.
Övrigt: Stället har en tilltalande och fräsch disk! Plus för ­persilja i rullen, synd bara att det är så lite.
Poäng: 4,3

Johannes grill & kiosk
S:t Johannesgatan 29
Kostar: 75 kr
Väger: 754 g
Vad? Massiv rulle fylld med falafel, sallad, tomat, uppskuren feferoni samt ”blandad sås”.
Smak: ”Degklumpar” utan mycket knaprighet, har friterats alldeles för lite. Såsen är dock smarrig och den uppskurna ­feferonin skapar lagom hetta.
Övrigt: Att rullen är gigantisk gör inte saken bättre.
Poäng: 3,0

Nybrogrillen
Östra Ågatan 31
Kostar: 67 kr
Väger: 529 g
Vad? Ett tunnbröd fyllt med små falaflar, lök, isbergssallad, tomat, feferoni och ”blandad sås” av kebab-typ.
Falaflarna är smaklösa och konsistensen degig. Hela rullen är blöt och geggig utan konsistenskontraster.
Poäng: 3,8


Café Latte
Drottninggatan 8
Kostar: 60 kr
Väger: 431 g
Vad? Lite grövre falaflar inrullade i libabröd tillsammans med isbergssallad, tomat, sweet chili och hummus.
Fräscha, tuggiga falaflar med god och lite nötig smak. Brödet är fint och hummusen tillför krämighet och smak. Tyvärr är falaflarna kalla.
Övrigt: Annorlunda med sweet chili till. ”Bäst i test” tycker en av panelmedlemmarna.
Poäng: 6,2

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!