Faktorer tidigt i livet ökar snarkningsrisken

Vuxna storsnarkare har oftare än andra haft upprepade öroninflammationer under barndomen. Att som nyfödd ha en hund i hemmet ökar också risken för att bli vanesnarkare.

Uppsala2005-09-20 00:00
Det framgår av en studie som på måndagen redovisades vid den europeiska lungläkarkongressen i Köpenhamn.
— Våra resultat talar för att faktorer mycket tidigt i livet kan ge upphov till långsiktiga förändringar i luftvägarna som ökar benägenheten att snarka, säger docent Eva Lindberg vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik i Uppsala.
Hon är en av de ansvariga för studien som bygger på uppgifter från en omfattande enkätundersökning bland drygt 16 000 vuxna kvinnor och män i Danmark, Estland, Island, Norge och Sverige.
Nästan var femte, 18 procent, uppgav att han eller hon brukade snarka både högt och störande minst tre gånger i veckan.

Endast hund påverkar
Det är känt att allergier, i synnerhet allergisk astma, ökar benägenheten att snarka.
— Därför är det litet förvånande att vi inte fann något samband mellan att ha haft andra pälsdjur än hund hemma under nyföddhetsperioden och snarkningar i vuxen ålder, säger Eva Lindberg.
Kvinnor och män som under nyföddhetsperioden haft katt i hemmet till exempel var varken mer eller mindre benägna att snarka än andra — trots att katt brukar betraktas som än mer allergiframkallande än hund.
Kan föräldrar använda sig av de nya rönen för att minska risken för att deras barn i vuxen ålder ska bli storsnarkare?
— Det är intressant att vi här för första gången kan påvisa ett samband mellan faktorer i barndomen och risken att bli snarkare. Flera av faktorerna, som till exempel upprepade öroninflammationer hos barn, har man som förälder dock liten möjlighet att påverka, säger Eva Lindberg.

Även andra faktorer
Samtidigt framhåller hon att det finns andra tidigare kartlagda faktorer som medför betydligt högre risk för snarkning än dem som påvisas i den nya studien. Dit hör övervikt och rökning.
— Det bästa man som förälder kan göra är därför att uppmuntra sina barn till regelbunden motion och vettiga matvanor för att undvika övervikt. Dessutom bör man aktivt hindra sina ungdomar att börja röka, säger Eva Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!