Fakta och skryt ger högre lön
Det gäller att förbereda sig väl inför en löneförhandling. Det gäller att ha bra argument och att våga framhålla sina goda sidor.
Vilket är ditt bästa argument när du löneförhandlar? Dick Lindström (t v): - Det var en svår fråga, men kanske att det kostar att ha bra folk. Emil Lindberg (t h): - Det går fort när jag jobbar.
Foto: Hans E Ericson
På de flesta fackförbunds hemsidor finns lönestatistik där man kan jämföra sin lön med andra inom yrket. Det kan vara en bra måttstock för hur mycket man bör tjäna, men när det blir allt mer vanligt med individuell lönesättning kan det vara svårt att veta sitt värde. På lärarnas riksförbund i Uppsala tycker man att det är bra med individuell lönesättning, men det är också viktigt att facket sätter press på politikerna för att höja de lägsta lönerna.
- Vi rekommenderar de som ska söka jobb att skryta om sig själva. Det är viktigt att framhäva andra saker än utbildningen och annan kompetens än den man har som lärare. Det är bra att ta reda på skolans eventuella profil. Gillar man fotboll ska man så klart framhäva det om man söker jobb på ett fotbollsgymnasium, säger Hans Eric Lindahl som är kommunombud.
Ulf Nilsson jobbar som ombudsman för arbetsrätt och förhandling på Akademikerförbundet SRR. Han tycker att det är viktigt att företag har löneavtal där det står att man ska löneförhandla varje år. Om man är anställd på en arbetsplats som inte följer kollektivavtal och löneavtal måste man själv reglera de frågorna i sitt anställningsavtal.
- Om man inte har gjort det kan man ligga kvar på samma lön som när man började på företaget. Då är det mycket mer att tänka på inför en löneförhandling. Har man arbetat länge inom företaget ska det märkas på lönen och har man vidareutbildat sig är det viktigt att påpeka det, säger Ulf Nilsson.
Janine Bichara är styrelseledamot i vårdförbundet i Uppsala och pratar med medlemmar om löner varje dag. I en bransch med låga löner är det extra viktigt att kunna löneförhandla.
- Man måste vara tuff när man förhandlar och tänka efter innan till vilket pris man vill ha det här jobbet. Har man inställningen att de ska vara glada att jag söker det här jobbet kommer man långt, säger Janine Bichara.
När varje person är ansvarig för sin egen lön ställer det högre krav på löneförhandlingen. Nina Jansdotter är karriärcoach och expert på löneförhandlingar. Hon tycker att man borde prata mer om pengar på arbetsplatser för att bryta det tabu som finns kring ämnet.
- På företag där man har en öppen lönesättning har alla högre lön. Det kan vara känsligt att prata med kolleger om hur mycket man tjänar men det kan ge en råg i ryggen inför löneförhandlingen om man vet vad man borde tjäna, säger Nina Jansdotter.
Hon tycker att man ska löneförhandla så ofta som möjligt. På så sätt blir det inte lika laddat att göra det och om man inte blir nöjd med lönen den första gången får man en ny chans ganska snart efteråt.
Nyckeln till en lyckad löneförhandling är enligt Nina Jansdotter att förbereda sig. Ett bra sätt kan vara att gå igenom tidigare löneförhandlingar och tänka efter hur det gick och hur man gjorde då.
- Många skjuter upp det och tänker att det ordnar sig när man väl är på mötet, men det brukar det inte göra, säger hon.
Inför mötet med chefen är det en bra idé att skriva ner sina starkaste argument för varför man borde ha högre lön. Har man svårt att komma på bra argument kan man fråga någon annan eller arbeta två och två och sedan testa argumenten på varandra.
- Jag tycker att man ska välja ut tre saker som man vill säga, och det ska vara rimliga och konkreta argument. I stället för att säga att man är socialt kompetent ska man ta fram ett konkret exempel på en situation som visar på att man är socialt kompetent, förklarar Nina Jansdotter.
För att ytterligare förbereda sig inför löneförhandlingen kan man sätta upp tre mål för förhandlingen och den nya lönen, en drömnivå, en realistisk nivå och en lägsta nivå.
Även om man förbereder sig kan en löneförhandling vara en stor process för en människa.
Hur man ser på sitt eget värde kan göra skillnad för hur jobbigt man tycker att det är att förhandla om lönen.
- Det är ett sätt att utmana sig själv och ett sätt att lära känna sig själv. Man måste tänka efter vad man tycker att man är värd, säger Nina Jansdotter.
Tänk på det här när du ska löneförhandla
Titta på lönestatistik över ditt yrke för att få en bild av vilken lön som är rimlig.
Skriv upp dina tre starkaste argument för att du ska få högre lön. Var konkret och ge exempel på saker du har gjort bra tidigare och vad du vill göra i framtiden.
Tänk ut en drömlön, en realistisk höjning och en lägsta nivå.
Framhäv dina positiva egenskaper, ta även upp andra saker än utbildning och yrkesmässig kompetens.
Var självsäker. Det finns en anledning till att just du har det jobb du har.
Titta på lönestatistik över ditt yrke för att få en bild av vilken lön som är rimlig.
Skriv upp dina tre starkaste argument för att du ska få högre lön. Var konkret och ge exempel på saker du har gjort bra tidigare och vad du vill göra i framtiden.
Tänk ut en drömlön, en realistisk höjning och en lägsta nivå.
Framhäv dina positiva egenskaper, ta även upp andra saker än utbildning och yrkesmässig kompetens.
Var självsäker. Det finns en anledning till att just du har det jobb du har.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!