Fagra löften - så gick det

Hur gick det med nyårslöftet att börja leva sundare, sluta med nikotin eller att börja träna? Citys reporter Joakim Malmberg har provat tre vanliga nyårslöften under en månads tid. Här är hans berättelse.

Frida Norén

Frida Norén

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2012-02-10 09:02

Löfte nr 1: Börja träna

Folk vallfärdar till gymmen i början på året för att jobba inför beach 2012. Att börja träna kanske är det allra vanligaste nyårslöftet, men långt ifrån alla januarientusiaster är kvar i februari. Cecilia Otterheim, som är personlig tränare på Actic, tror att många blir besvikna på att de inte ser resultat direkt.
– Många löften går i kras på grund av bristande tålamod. Man måste förstå att det tar tid att nå resultat och man måste sätta upp realistiska mål. Det är sällan det fungerar att gå från att inte träna alls till att träna varje dag. Man får trappa upp successivt, ger hon som råd.

Så gick det:
Jag är absolut inte ensam om mitt avlagda löfte om träning, men jag känner mig ändå lite fånig när jag, första veckan på det nya året, traskar in med min sprillans nya tränings-bag och frågar var omklädningsrummet ligger. Under månaden som gått har jag dock överraskat mig själv med att faktiskt få in träningen
i mina dagliga rutiner. Jag går till och med till gymmet fler gånger i veckan än vad jag hade tänkt mig.
En anledning till att jag lyckas bättre denna gång än tidigare försöka att börja träna, är att jag som sagt lyckats få
in träningen i mina dagsrutiner. Jag har lärt mig att det är lättare för mig att ta med mig träningsväskan när jag går hemifrån på morgonen och träna innan
jag kommit hem, än det är att ta sig iväg på kvällen.
Jag har gått från ingen träning alls till att träna fem gånger i veckan, och jag är fortfarande otroligt entusiatisk. Men det är ju nu det stora testet kommer, och det är att fortsätta.”

Resultat
Det här löftet har gått över förväntan. Att jag innerligt vill gå och träna har nästan aldrig hänt, och jag trodde aldrig att jag skulle behöva tvinga mig själv till en vilodag. Däremot skulle jag väl ljuga om jag sa att det börjar synas något fysiskt resultat redan nu, men jag känner mig lite starkare och mentalt har det aldrig känts så här bra att träna.

Expertens tips
Våga fråga om råd, men utgå från egna realistiska mål och jämför dig inte med kompisar so m har tränat mycket längre. Det går inte att gå från 0 till 150, utan du måste successivt öka din träning. Ha tålamod.
Cecilia Otterheim, personlig tränare, Actic Centralbadet.

Citys tips
Diskutera  mål och träning med en instruktör. För första gången någonsin har  jag följt ett träningsschema, och strukturen gör träningen lättare att  följa och förmodligen mer effektiv.

Löfte nr 2: Sluta snus

Man brukar säga att det är lika svårt att bli av med ett nikotinberoende som att komma ur ett kokainmissbruk. Snusande är särskilt svårt att ta sig ur eftersom du har nikotinet kvar i hjärnan under en längre tid än vid exempelvis rökning, berättar Ingrid Nylander, professor i farmakologi vid Uppsala Universitet.
Det finns olika grader av beroende men om du använder nikotin under en längre tid förändras din hjärna.
– Vissa saker förmår kroppen åtgärda när du slutar medan andra typer av stimulanser kan vara kvar resten av livet, vilket gör det väldigt svårt att sluta utan några hjälpmedel, säger Ingrid Nylander.

Så gick det:
Väckarklockan ringer, och jag slår upp ögonen. Det absolut första jag tänker på är snus.Att sluta snusa är helt klart det löfte som tagit upp mest tankekraft och energi. Jag har försökt sluta förut, men det är så lätt hänt att börja igen. Denna gång valde jag att gå på ren viljekraft och strunta i hjälpmedel som plåster, tuggummi eller nikotinfritt snus. Det är säkert till stor hjälp för vissa, men för mig tror jag att det stjälper mer än hjälper. I stunder av panik har jag i stället haft hushållspapper under läppen och nästa år får jag väl ha som löfte att sluta med det i stället.
I början av januari kändes det rätt mörkt, och det var inte många minuter av mitt vakna dygn som jag inte tänkte på snus. Men fram mot slutet av månaden har jag faktiskt kommit på mig själv med att inte tänka på snus i perioder, även om jag är övertygad om att det alltid kommer att krävas en kraftansträngning för att avstå de gånger någon bekant råkar ha en dosa med sig.
 
Månadens värsta
Morgon, lunch, kaffe, middag, mitt på dagen och på kvällen.

Resultat:
Helt klart värst i början, men det här löftet slutar inte här och det är en ständig kamp för att inte börja igen. Det finns så många situationer som jag förknippar med att ta en snus och i vissa lägen är känslan att beskriva som panikartad. Det blir visserligen lite lättare hela tiden, men känslan uppstår lika ofta efter 31 dagar, som under den första dagen.

Citys tips
En redig moralkaka. Börja inte. Det kan också vara en idé att plocka bort situationer som du förknippar med att ta en snus. Såsom alkohol eller kaffe. Åtminstone under en period.
 
Expertens tips
Det är oerhört svårt att komma ur ett beroende på egen hand. Det krävs en väldig motivation och sen finns det medicinska hjälpmedel för att ta sig igenom det värsta. Att ersätta beroendet med ett annat hjälper inte. Exempelvis nikotinplåster kan ju hjälpa mot vanan, men tar ju inte bort beroendet. Det gäller att bestämma sig och sen krävs det viljestyrka.

Löfte nr 3: En vit månad

Att bestämma sig för att inte dricka alls under januari månad är ett ganska vanligt nyårslöfte efter en jul- och nyårshelg med gott om festliga tillfällen. Om du är en måttlig alkoholkonsument är detta dock egentligen ett ganska ”onödigt” löfte – åtminstone ur hälsosynpunkt, anser Fred Nyberg, som är professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.
– Det är vanligt att man överkompenserar efter en vit månad och dricker mer när man väl har tagit sig över mållinjen och i så fall har du ingenting för att avstå under en så kort period som en månad, säger Fred Nyberg.
Däremot kan det kanske vara en väckarklocka som får oss att uppmärksamma hur obligatorisk alkoholen är i många situationer.

Så gick det:
"Det är inte förrän man aktivt bestämt sig för att tacka nej, som man inser i hur många sociala situationer som det förekommer alkoholhaltiga drycker. Jag har räknat antalet tillfällen där folk runt omkring mig tagit ett glas och de gånger någon har frågat om jag vill gå och ”ta en öl”, och det stannade på sammanlagt 21 gånger under januari. Jag dricker ju inte vid alla dessa tillfällen en vanlig månad heller, men jag tycker att resultatet är anmärkningsvärt. Det är också intressant att folk i ens omgivning verkar i det närmaste störda av ens nyktra närvaro när timmen är slagen. Som att det är obehagligt med ett nyktert ”vittne”. Det här löftet verkar ha stört andra mer än mig, förutom vid det enda tillfället jag tog alkoholfritt vin i stället för mineralvatten eller läsk.
Det smakade som koncentrerad saft, fast beskt, och är ingenting jag kan rekommendera.

Månadens värsta:
De gånger man äter riktigt god mat känns det lite tråkigt att inte få kombinera det med ett gott glas vin.

Resultat
Överlag har jag känt mig piggare i januari än vad jag normalt gör. Jag tror att utebliven alkoholkonsumtion har en del i det.

Expertens tips
När man tar bort exempelvis alkohol ur sitt belöningssystem måste man ersätta det med någonting annat. Men inte med någon annan drog, utan kanske träning, en bra bok eller någon annan hobby.
Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning, Uppsala Universitet.
Citys tips
Det finns både alkoholfri öl och vin, framför allt ölen kan smaka helt okej. Annars är läsk eller mineralvatten säkra kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om