Döda fåglar i Svandammen: ”En sorglig syn”

Under flera veckors tid har Uppsalabon Ann Edwards hittat döda fåglar flytande i Svandammen. Till slut skickade hon in kadaver till analys. Svaret: De har dött av svält och infektioner.

Anne Edwards har hittat ett tjugotal döda fåglar i Svandammen under bara några veckor. När vi träffas på torsdagen ligger där ytterligare två döda måsar.

Anne Edwards har hittat ett tjugotal döda fåglar i Svandammen under bara några veckor. När vi träffas på torsdagen ligger där ytterligare två döda måsar.

Foto: Lina Stolpe

Uppsala2020-07-31 05:00

Vi träffas vid Svandammen. Anne Edwards passerar platsen flera gånger i veckan på väg till jobbet. I början av juli lade hon märke till döda änder som flöt i vattnet. Det rörde sig inte om enstaka fall – sedan dess har hon sett ett tjugotal kadaver av både änder och fiskmåsar i vattnet eller på gräskanten.

En dag låg en måsunge och kämpade vid kanten till vattnet. Då fick Anne Edwards nog. Hon plockade upp den och tog den med till smådjurskliniken i Ultuna, där den fick avlivas.

– De var beredda att behålla den där, men jag ville lämna in den till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) tillsammans med två andra döda måsungar som jag tagit med, berättar Anne Edwards.

Änder, duvor, måsar och kajor samsas om oasen och flockas kring passerande människor i hopp om mat. Vid första anblick är det lätt att missa att två måsar ligger orörliga nere vid vattnet. Anne Edwards tar fram två blå plasthandskar och kliver över staketet. Hon stoppar ner djuren i en kasse för att lämna in till SVA.

En bit bort ligger en måsunge som är vid liv, men knappt rör sig. Anne Edwards iakttar den i några sekunder.

– Den där kommer nog också stryka med. Den ser ut om måsungen jag såg förut.

Hon är bekymrad över att många fåglar matas med bröd, och därmed får en alltför ensidig kost.

– Jag skulle vilja att staden sätter upp anslag som förklarar att man inte ska mata med bröd.

Hon förvånas över att inte fler reagerat.

– Svandammen hör till Uppsalas största turistattraktioner, men folk verkar inte bry sig om hur det ser ut. Det är en sorglig syn.

Måsarna som lämnades in till SVA obducerades. I rapporten framkom att de var utmärglade och hade infekterade luftstrupar. Enligt Erik Ågren, chef för viltsektionen på SVA, är det svårt att fastställa orsaken till att de svalt ihjäl.

– Utan att veta födoläget och andra omständigheter är det svårt att säga. Svält är den vanligaste dödsorsaken hos kolonifåglar, alltså fåglar som häckar tätt tillsammans, säger Erik Ågren.

För ett tag sedan skrev tidningen om att ett flertal kajor hittats döda längs Kungsängsesplanaden. Erik Ågren ser dock ingen koppling mellan fenomenen.

– I förhållande till de tiotusentals kajorna som finns rörde det sig inte om höga dödstal. Men vi undersöker löpande spridning av virus, svampinfektioner och parasiter så om man ser att många fåglar dör på kort tid är det bra att höra av sig till oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!