Elva döda fåglar, inklusive änder och trastar. De flesta hittades flytande på vattnet, och någon fågelunge hittades död på marken. De döda fåglarna stoppades ner i en plastsäck. Senare fick parkarbetarna besked att inte röra vid fåglarna, för säkerhets skull, för att undvika smitta om dödsorsaken skulle vara någon sjukdom.
– Vad som har hänt är svårt för oss att veta, men skulle det finnas fler döda fåglar så behöver vi undersöka om det kan vara något i närheten som har orsakat det, säger Jenny Westermark, arbetsledaren i parkenheten.
Hon tillägger att man kan komma att utföra vattenprov vid ön. De döda fåglarna ska rapporteras till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.
– Det är inte vanligt att så många fåglar dör i ett litet område, säger Jenny Westermark.
Enligt Erik Ågren, pressansvarig på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, är det frivilligt men viktigt att rapportera liknande händelser för att myndigheten ska kunna identifiera och följa upp eventuella sjukdomsutbrott.
– Genom att samla in rapporter kan SVA snabbt agera om det finns ökad dödlighet som kan tyda på en smitta.
Han lägger till:
– Vi fångar ju upp när det blir utbrott hos vilda djur. För vissa smittor kan drabba även människor, tamdjur och hotade populationer.
Även allmänheten kan rapportera, till rapporteravilt.se.
Under onsdagen meddelar SVA att inga prover kommer att tas på fåglarna från Stadsparken.
– Det är varmt ute, kropparna ruttnar snabbt. Nästa gång vill vi ha en snabbare reaktion. Skicka fåglarna direkt till oss.