– Vi undersöker vilka arter det gäller och hur tiaminbrist yttrar sig hos dem. Vi har inte kommit så långt än att vi kan svara på hur många arter som är drabbade och hur de fått tiaminbrist. Det blir nästa steg i forskningen, säger Torsten Mörner, veterinär och docent i vilda djurs sjukdomar på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Redan på 70-talet upptäcktes tiaminbrist, brist på B1-vitamin, hos lax. År 2000, efter att flera gråtrutar plötsligt dött utan någon förklarlig anledning, började Torsten Mörner tillsammans med bland andra Lennart Balk från Stockholms universitet undersöka hur tiaminbrist påverkar fåglar.
– Hjärnan påverkas neurologiskt av tiaminbrist, vilket gör fåglarna förvirrade. De tappar medfödda förmågor som gör att de kan ha svårt att orientera sig, svårt att flyga, svårt att gå. Vilket slutligen leder till död, säger Torsten Mörner.
Två fågelarter som sjunkit kraftigt i antal under senare år är gråtrutar och ejdrar.
– Vi har sett att ejdrar och gråtrutar har kraftig tiaminbrist. Antalet ejdrar är dessutom nere på samma låga nivå som de var på 60-talet. Värst är det i Finland och i den svenska skärgården, säger Torsten Mörner, som menar att det finns ett samband mellan tiaminbrist och den kraftiga minskningen av ejdrar.
Även starar har tiaminbrist. I sommar ska även tiaminbristen hos svärta undersökas.
För att kunna fastställa sina resultat har forskarna använt Island som kontrollområde.
– Människan har inte påverkat havsmiljön på Island, där fåglarna lever och hittar sin föda, på samma sätt som i Sverige. Och tiaminbristen hos fåglarna där är lägre, men även de fåglarna har brist på tiamin, vilket är oroväckande, säger Torsten Mörner.
Men varför fåglarna får tiaminbrist är ännu outforskat.
– Det kan vara fel på ekosystemet. Att växter och liknande producerar för lite tiamin, vilket gör att fåglarna inte får i sig det genom sin föda. Men det kan ju även vara så att fåglarna av någon anledning inte kan ta upp det tiamin de får genom födan. Men om bristen på tiamin beror på något som sprids i miljön är det viktigt att vi undersöker det närmare innan fler däggdjur blir drabbade, säger Torsten Mörner.
Torsten Mörner ingår i ett forskningsprojekt som senare i år kommer presentera två artiklar om hur tiaminbrist påverkar olika djurarter.