Fågelinfluensa gör laxen dyrare
Priset på norsk odlad lax har ökat med upp till 80 procent under det senaste halvåret. Främsta anledningen är fågelinfluensan som gjort att många européer avstår från att äta fågel och hellre köper fisk. Sannolikt stiger priset ytterligare i sommar.
@3a Text: Leröy Fiskgrossisten som är ett dotterbolag till Norges näst största fiskexportföretag säljer fisk till de stora svenska detaljhandelsjättarna.
—Sedan fågelinfluensan kom är det många som inte vill äta kyckling ute i Europa. En annan orsak är att tillväxten i kassarna inte varit lika stor som beräknat. Det är helt enkelt brist på råvara, säger Per Seldée vid Leröy Fiskgrossisten.
Ökar import från Norge
Framför allt är det fransmännen som börjat importera betydligt mer norsk lax sedan fågelinfluensan drabbat landet. Men även britter. De, liksom fransmännen, har tidigare huvudsakligen köpt skotsk odlad lax. Men eftersom den marknaden inte har tillräckligt att erbjuda har de vänt blickarna mot Norge. Också ryssarna är numera stora laxkunder.
— Man skulle väl kunna säga att laxen länge har varit för billig i förhållande till kvaliteten. Nu går det åt andra hållet och det finns en risk för att den blir för dyr och kunderna köper mindre, säger Björn Eklund, en av ägarna till Stora Risten Fisk AB, fiskgrossist i Öregrund.
Hos Hambergs vid Fyristorg i Uppsala var kilopriset för laxfilén på fredagen 145 kronor. Joel Näslund som arbetar i butiken har inte märkt någon reaktion från kunderna.
— Men man ska tänka på att det är olika kvalitet på den odlade laxen. Vi köper enbart in den bästa.
Annonsvara
På Ica Maxi brukar kilopriset vara 109 kronor. Den här veckan är laxfilén annonsvara och kostar 79 kronor vilket är under inköpspris.
- Försäljningen har gått ned eftersom vi sällan kan ha kampanjer på samma sätt som tidigare. Då kunde priset vara runt 59 kronor, säger Gabriel Purbe, chef för livsmedelsavdelningen.
I Stockholm ligger dock priserna högre. Hos Lisa Elmqvist i Östermalmshallen kostade på fredagen laxfilén 300 kronor kilot.
Grossister och handlare räknar med att priserna kryper uppåt i sommar då efterfrågan ökar inte minst därför att lax är en populär fisk att grilla.
FAKTA
Årligen äter vi i Sverige närmare 2,3 kilo lax per person. Det allra mesta (2,2 kilo) är norsk odlad lax. Men i färdigmat och på restauranger är chilensk lax vanlig. Norge exporterade under 2004 26 000 ton lax till Sverige till ett värde av 243 miljoner kronor.
Källa: Norsk exportråd
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!