Fadimes minne hedrades

I går var det exakt fyra år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. I bitande kyla hedrades hennes minne vid en manifestation på Stora Torget i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-01-22 00:00
Under de år som gått sedan Fadime Sahindal miste sitt liv har hennes namn blivit närmast synonymt med begreppet hedersvåld. Och det var också hennes namn som de flämtande marschallerna på torgets stenläggning formade vid gårdagens manifestation.
Men mellan de stora, svartvita porträtten av Pela och Fadime fanns på lördagen ytterligare en bild på ett offer för den så kallade hederskulturen - Abbas Razais. Den 20-årige man som i november förra året hittades knivmördad i en lägenhet i Högsby utanför Oskarshamn och som man misstänker dödats av sin flickväns nära släktingar eftersom dessa motsatta sig det unga parets förhållande.
— Vi får inte glömma bort att även killar blir offer för kyskhetskulturen, sade Sara Mohammad som är ordförande för riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Maning till fortsatt kamp
Inför en huttrande skara på ett 40-tal åhörare använde hon en stor del av sin tid framför mikrofonen till att uppmana publiken att stödja föreningens kamp för att hjälpa Abbas Razais mamma att komma till sonens begravning. Efter ett antal turer har hon nu slutligen fått tillfälligt visum av Migrationsverket för att få besöka Sverige.
— Om allmänheten inte protesterat på det sätt man gjorde hade hon aldrig fått visum. Därför vill jag tacka er alla, sade Sara Mohammad och manade alla att fortsätta kampen för alla de tjejer och killar i Sverige som fortfarande lever i en situation som liknar Fadime Sahindals.
Hennes tal belönades med varma - och dova - vantklädda applåder.
Lördagens manifestation rörde dock inte bara Sverige. Liza Noor från Afghanska föreningen i Uppsala talade engagerat om kvinnors liv i Afghanistan.
— Det är ett samhälle vars grundpelare bygger på hedersbegreppet. Där kvinnor tvingas till äktenskap, där de misshandlas och mördas. Deras enda brott är att de är kvinnor.
— Vi är alla världsmedborgare och har ett ansvar att hjälpa och ge dessa kvinnor en framtid. Det är det jag kallar för heder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!