Fadimedagen: ”Vi kommer att föra din kamp vidare”

Det har gått 19 år sedan mordet på Fadime Sahindal. I år samlades en mindre, pandemianpassad, skara för att hedra hennes minne. "Hon blev både en förebild samt en inspiratör", säger Sabina Landstedt från organisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime.

Landshövding Göran Enander och Sabina Landstedt, från Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime, lägger kransen på Fadimes grav.

Landshövding Göran Enander och Sabina Landstedt, från Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime, lägger kransen på Fadimes grav.

Foto: Markus Lundqvist

Uppsala2021-01-21 20:00

När Fadime Sahindal var 26 år blev hon skjuten av sin pappa i en lägenhet i Uppsala, för att hon, enligt pappan skulle ha vanärat släkten genom att ha ett förhållande med en svensk pojkvän. Under torsdagsförmiddagen på Gamla Kyrkogården i Uppsala hölls den årliga ceremonin för att hedra Fadime Sahindal. Ceremonien inleddes med ett tal från Sabina Landstedt från Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime, GAPF om Fadime och hennes kamp. 

– De rättigheterna som Fadime kämpade för är självklara för många människor i vårat samhälle. Men det finns hundratals barn och vuxna som fortfarande inte får bestämma över sitt eget liv, säger hon.

undefined
Sabina Landstedt, från organisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime, inledde ceremonin.

Det viktigaste med dagen är att uppmärksamma Fadime och den kamp hon startade för alla människors rätt till sitt egna liv berättar Sabina Landstedt. På GAPF arbetar de med olika verksamhetsinriktningar. En är opinionsbildande aktivitet där de uppmärksammar hedersrelaterat våld och förtryck, bland annat via Fadimedagarna och Fadimegalan.

Om Sabina Landstedt fick prata med Fadime i dag skulle hon berätta för henne hur tacksamma de är.

– Jag skulle säga till henne att vi är så ledsna att du behövde sätta livet till, men vi kommer att fortsätta föra din kamp vidare, säger hon.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, var en av de som höll tal vid minnesceremonin och han betonar vikten av att fortsätta uppmärksamma Fadime och vad hon stod för.

– Vi behöver markera vilken fantastisk insats hon gjorde, och vilket mod hon hade att stå upp för hennes rätt att leva som hon själv valde. Det är viktigt att hennes exempel inte var förgäves.

undefined
Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, talade till Fadime.

Kommunen lanserade under 2020 en satsning för att förhindra hedersförtryck. Hedersresursteamet ska jobba för att informera polisen när det upptäcks fall, men också utbilda de som jobbar med barn.

– Den största kontaktytan vi har gentemot barn och unga är skolan, så det är jätteviktigt att inte minst lärare har koll på den här problematiken och kan se tidiga varningssignaler, säger Erik Pelling.

Arbetet har pågått i nästan ett halvår, och Erik Pelling ser positiva resultat.

– Stödet i skolan leder till fler orosanmälningar från skolan, och att socialtjänsten har specialister på området gör att de kan agera snabbare och på ett bättre sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!