Fadderprojekt ska hjälpa nyanlända

Vänskap är vägen till integration. På torsdagen startade ett nytt projekt, där svenska fadderfamiljer ska underlätta integrationen för nyanlända till Sverige.

Amil Sarsour.

Amil Sarsour.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2011-01-07 07:45

– Det finns de som bott i Sverige i trettio år men aldrig besökt en svensk familj, säger projektledare Amil Sarsour.

En doft av falafel sprider sig i rummet där ett sextiotal personer samlats för den allra första kulturkvällen i integrationsprojektet. Sex nyanlända familjer har fått var sin svensk fadderfamilj och alla har redan träffats minst en gång tidigare.

Majid Rawajbeh kom till Sverige från Västbanken för tre år sedan. Ett år senare kom hans fru Hana och deras fem barn. Idag har barnen bakat bullar med Kerstin Erthem, som är familjens fadder. Hon kom i kontakt med projektet genom föreningen kvinnor för fred.
– Mina barn är vuxna och min familj består av mig och min hund så jag tyckte att det verkade roligt, säger hon.

Majid Rawajbeh tror att det är lättare att få svenska vänner om man bor utanför Uppsala. Tidigare bodde de i Vänge där de trivdes jättebra. Men hyresvärden behövde ha tillbaka lägenheten och de tvingades flytta.
– Vi blev vänner med våra grannar och det var många som engagerade sig för att vi skulle få stanna kvar. Vi besöker fortfarande varandra, säger han.
Det största hindret för att integreras i det svenska samhället är språket. Efter det kommer just kontakten med svenskar, förklarar Majid Rawajbeh.

Mohammad Zamanoun från Palestinska folkets förening är med som tolk. Han upplevde samma sak när han kom till Sverige.
– Det är kulturskillnader, svenskar kan upplevas som osociala, medan vi kanske upplevs som påflugna. I Palestina sitter alla nära, i en klump på bussen, även om den inte är full. Här sprider alla ut sig och sätter sig bredvid varandra bara om det börjar bli fullt, säger han.

Familjerna och faddrarna håller kontakten själva, kulturkvällarna som arrangeras en gång i månaden är ett tillfälle att samlas och diskutera olika frågor.
– Vi kommer att ta upp sociala frågor, vardagsfrågor och oskrivna normer. Idag ska vi tala om familjefrågor, hur familjerna ser ut i hemländerna. Men det kommer att bli känsligare frågor sedan, säger Amil Sarsour.

Projektet är ett initiativ från SIU, Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala. Idag är Palestinska folkets förening och Sudanska föreningen värdar, men nästa gång är det någon annan förenings tur. Amil Sarsour räknar med att minst 600 personer kommer att ha involverats under tre år, både nyanlända familjer och svenska familjer.
– Men vi behöver fler svenska familjer som är intresserade av att vara faddrar, det är avgörande för projektet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!