Facklig kritik mot Securitas i Uppsala

Bevakningsföretaget Securitas i Uppsala har fört Arbetsmiljöverket bakom ljuset. Det hävdar Transports fackklubb och huvudskyddsombudet i en skrivelse till Arbetsmiljöverket.

Uppsala2006-01-16 00:00

Företaget anklagas bland annat för att namnge två personer som skyddsombud. Men en av dem har aldrig varit skyddsombud och den andre har avgått och tjänstgör som biträdande platschef vid företaget.
I september genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion av sjukhusvakternas arbetsmiljö vid akutmottagningarna på Ulleråker och Akademiska sjukhuset i Uppsala.
I inspektionsrapporten fick bevakningsföretaget Securitas hård kritik. Arbetsmiljöverket reagerade bland annat på att bevakningsföretaget saknade lokal för visitation och omhändertagande av aggressiva och stökiga patienter.
Vid Akademiska tvingas vakterna dela rum med sjukvårdspersonalen. Det är ingen bra arbetsmiljö, enligt Arbetsmiljöverket, framför allt inte när det gäller risken för hot och våld från våldsamma patienter.
Securitas har lämnat in en åtgärdsplan till Arbetsmiljöverket. Men det är en plan som facket, Svenska Transportarbetareförbundets arbetsplatsklubb, tar avstånd ifrån. Facket kräver att Arbetsmiljöverket tvingar Securitas att ta fram en ny åtgärdsplan.
I en skrivelse till Arbetsmiljöverket pekar fackklubben på en rad påstådda oegentligheter i företagets inlaga. Den åtgärdsplan som Arbetsmiljöverket krävde att Securitas skulle ta fram i samarbete med skyddsombudet sägs inte ha tillkommit i enlighet med arbetsmiljölagen.
Det här är några exempel:
Planen är inte undertecknad av skyddsombudet utan av det före detta skyddsombudet som arbetar som biträdande platschef vid företaget.
Det ansvariga skyddsombudet har inte fått tillfälle att delta i arbetet med åtgärdsplanen.
En person som företaget namnger som skyddsombud har aldrig varit skyddsombud.
Facket vänder sig också emot att Securitas i sin åtgärdsplan inte tar upp frågan om dubbelbemanning på sjukhuset.
Det som ytterligare väcker fackets ilska är att man fick kännedom om Arbetsmiljöverkets inspektion först dagen innan verkets inspektörer var på plats i Uppsala. Enligt facket kunde man därmed inte ta till vara arbetstagarnas intressen.
Enligt skrivelsen till Arbetsmiljöverket försökte fackklubben vid ett flertal tillfällen få kontakt med företagets platschef för att få en möjlighet att delta i arbetet med åtgärdsplanen. Men det var först kvällen innan företaget skulle posta sin skrivelse till Arbetsmiljöverket som facket fick tillgång till innehållet.
Dagen efter träffades representanter för fack och arbetsledning för att diskutera innehållet. Resultat: endast marginella justeringar.
UNT har utan framgång försökt nå Securitas ledning i Uppsala för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om