Fackförbunden diskriminerar invandrare
På grund av dold diskriminering är personer med utländsk bakgrund dåligt representerade bland de förtroendevalda i fackföreningsrörelsen. Därmed snarare stjälper än hjälper facken den politiska integrationen.
Svårast för kvinnor
Tre procent av de utländska medborgare som är fackligt organiserade har förtroendeuppdrag inom facket. För svenska medborgare med utländsk bakgrund är siffran fem procent. Av infödda anställda har däremot elva procent förtroendeuppdrag.
Rapporten visar också att invandrade män har dubbelt så många förtroendeuppdrag inom fackföreningsrörelsen som invandrade kvinnor.
— Siffrorna är anmärkningsvärda eftersom fackföreningsrörelser ofta är ideologiskt aktiva i integrationsfrågor, säger Karin Borevi, forskare i statsvetenskap vid Uppsala universitet och en av författarna bakom rapporten.
Schablonföreställningar
Rapporten pekar på att det inom fackföreningsrörelserna finns schablonmässiga föreställningar om hur invandrare "är" som gör att de inte får förtroendeuppdrag.
— Det kan till exempel vara föreställningar om att det blir krångligt att ha en invandrare i styrelsen för att de "pratar så mycket", eller att man i valberedningar inte ens tillfrågar invandrare för att man utgår från att de inte är intresserade av att delta, säger Karin Borevi.
Därmed bidrar fackfören-ingsrörelsen mycket litet till att invandrare integreras politiskt, menar Karin Borevi.
— Saknas invandrare bland dem som bestämmer vilka frågor fackföreningarna ska driva så kommer deras intressen inte att tillvaratas och det leder till att invandrare inte känner sig som fullvärdiga samhällsmedborgare, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!