Brist på intensivvårdssjuksköterskor är en av anledningarna bakom måltidsuppehållen vid flera av intensivvårdsavdelningarna på Akademiska sjukhuset. Måltidsuppehåll innebär att personalen får äta i mån av tid och att lunchen räknas som arbetstid.
Vid Vårdförbundet befarar man nu att sjukhuset förlitar sig på att måltidsuppehållen ska lösa resursproblemen på längre sikt.
– Det här är ingen bra arbetsmiljö och sjukhuset tappar personal därför att det finns andra arbetsgivare som erbjuder bättre villkor, säger Kristin Sibbmark Williamsson, vice ordförande i Vårdförbundet.
Men ni har ju själva varit med och förhandlat fram de här måltidsuppehållen?
–·Vi har avtalat om måltidsuppehåll för några verksamheter som en kortsiktig nödlösning. Sjukhuset behöver ta fram en handlingsplan för att lösa kompetensbristen på lång sikt.
Frida Östervall, HR-chef för divisionen diagnostik-, akut- anestseti- och teknikdivisionen, är en av av sjukhusets representanter som har varit med och förhandlat fram måltidsuppehållen. Hon tycker inte attt det finns anledning att oroa sig över att måltidsuppehållen ska bli permanenta.
– Varje verskamhet förhandlar kring den här frågan utifrån sina egna förutsättningar och det görs för period åt gången vilket innebär att det inte sker slentrianmässigt.
Enligt henne har måltidsuppehållen fungerat väl och hon ser ingen risk vad gäller patientsäkerheten trots att personalen inte får vanliga raster.
– Vi hade en utvärderingen av sommaren vid centralintensiven som visade att det här har fungerat bra och att all personal hade fått tid till att äta och fika trots allt, säger hon.
Facket kritiserar måltidsuppehåll
Mat i mån av tid. Så ser arbetssituationen ut för personalen på Akademiska sjukhuset. Nu oroar sig facket över att de anställda ska slitas ut och lämna sjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!