En vårdbyggnad kallad ingång 100 håller på att uppföras vid Akademiska sjukhuset. Det är ett av landstingets största byggprojekt genom tiderna och budgeten är på 2,3 miljarder kronor.
Ett 40-tal byggnadsarbetare från Polen har varit med och byggt stommen för ingång 100. De är anställda i två företag som är underentreprenörer åt Skanska och Sh Bygg.
Fackföreningen Byggnads i Uppsala tror att de båda underentreprenörerna dumpar de polska byggnadsarbetarnas löner för att öka vinsten.
Kärnfrågan är vilka kvalifikationer polackerna har. Byggnads påstår att de är kvalificerade yrkesarbetare och att lönerna därför ska upp. Företagen å sin sida uppger att de anställda inte har presenterat de utbildningsbevis som krävs för högre löner.
– Vår gissning är att de polska byggnadsarbetarna inte är mindre kvalificerade än svensk arbetskraft men att man gör på det här sättet för att hålla lönerna nere, säger Peter Furuhall, ombudsman vid Byggnads Mälardalen.
Enligt Byggnads har flera av polackerna placerats i en löneklass som innebär att de är outbildade med mindre än ett år i yrket. Peter Furuhall tycker det vore underligt om en så kvalificerad konstruktion som stommen för ingång 100 uppförs av oskolad arbetskraft utan branschvana.
– Jag undrar vad landstinget i så fall tycker om den saken. Det är fel om landstinget bara försöker upphandla så billigt som möjligt, säger Peter Furuhall.
Enligt honom är det ganska ovanligt med outbildad arbetskraft på byggarbetsplatser och när det förekommer brukar det handla om enstaka personer.
– Men vid de två företag med polsk arbetskraft som jobbat vid ingång 100 uppges alla vara outbildade, de har satt det i system. Men vi förutsätter att den som tar hit utländsk arbetskraft rekryterar kompetent personal, menar Peter Furuhall.
Byggnads har dock inga bevis för att arbetarna från Polen skulle sakna yrkesutbildning och polackerna vill inte prata med fackföreningen. Arbetarna har skäl att undanhålla sina kvalifikationer, annars kan de åka upp en löneklass och då konkurreras ut av billigare arbetskraft, tror Byggnads.
Byggnads har förhandlat med de båda aktuella byggföretagen; Uppsalabaserade JMG Sten samt polska Lambda. Företagen vidhåller att deras anställda saknar utbildning.
– Vi har frågat byggnadsarbetarna men de har inte uppvisat några handlingar som styrker att de har en yrkesutbildning, säger Magnus Göthberg vid JMG Sten.
Varför anställer ni inte svenska byggnadsarbetare istället?
– Det gör vi gärna men det är inte så lätt att få tag på 20 svenska stenläggare eller betongarbetare. Polackerna arbetar bra och genom vår interna lönestege får de högre lön med ökande erfarenhet och kompetens. Flera av dem kommer att nå samma lön som utbildade byggnadsarbetare, svarar Magnus Göthberg.
Mats Åkerlind, vice vd vid Sverige Byggindustrier, ifrågasätter hur Byggnads kan förutsätta att utländsk arbetskraft är yrkesutbildad.
– Bara för att någon korsar gränsen till Sverige får ju inte personen ett yrkesbevis, påpekar han.
Peter Furuhall vid Byggnads menar att det vore poänglöst för byggföretag att göra sig omaket att ta hit okvalificerade personer från andra länder som dessutom inte kan svenska eftersom sådan arbetskraft finns att tillgå i Sverige.
Det är inte så att ni vill förhindra att utländska byggnadsarbetare tar jobben från svenskar?
– Det enda vi vill är att få konkurrens på lika villkor och stoppa dumpning av löner och andra arbetsvillkor, säger Jan Andersson, ordförande för Byggnads Mälardalen.
UNT har sökt företrädare för Lambda.