Facken mildrar a-kasseeffekt
Lämna facket, lämna a-kassan eller både och? Medlemmarnas frågor om a-kassan gäller den höjda avgiften, samtidigt är facket sysselsatt med att mildra den kommande nivåsänkningen med hjälp av inkomstförsäkringar.
Anne Honkamäki, vice ordförande i Vårdförbundet i Uppsala, får många frågor om a-kassan.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Trots den livliga debatten om a-kassan blir verkligheten en obehaglig överraskning för många som då ringer till facket för att få råd.
- Många har svårt att ta till sig skillnaden mellan fackavgift och a-kassa. Vi försöker att tydliggöra och förklara att det är politiska beslut som gjort att a-kasseavgiften höjts, säger Anne Honkamäki, vice ordförande i Vårdförbundet, Uppsala län.
Hon och de övriga på förbundet är noga med att inte råda medlemmarna om hur de ska göra.
- Ditt val är ditt val, säger vi.
Karenstid
De som väljer att till exempel gå ur a-kassan informeras om att det blir karenstid när det är dags att gå med igen. Vilket kan bli snarare än man kan tro. Regeringen vill att a-kassan ska bli obligatorisk, en fråga som nu utreds.
Snart vet förbundens a-kassor hur många som valt utträde. Enligt SKTF-tidningen har 1 156 medlemmar gått ur kommunaltjänstemännens a-kassa under årets första två veckor. Normalt går 1 500-2 000 ur på ett helt år.
Noteras ska dock att de flesta som begärt utträde är tidiga 1940-talister med få år kvar i jobbet. Ändå kan flykten leda till höjda medlemsavgifter, enligt SKTF:s a-kassa.
Betydligt färre ringer till facket med frågor om den kommande nivåsänkningen i a-kassan. Ändå är det där som fackförbunden verkligen kan agera, genom försäkringar som gör att medlemmarna får behålla 80-procentsnivån och slipper taket i dagersättningen.
Tilläggsförsäkringar
En del fackförbund erbjuder möjlighet att teckna individuella tilläggsförsäkringar. Men det är ganska dyrt, cirka 100 kronor i månaden för den tjänar 25 000 kronor och vill behålla full a-kassa. Den som tjänar 30 000 får betala drygt 150 kronor, enligt ett prisexempel.
Akademikerna i Saco har löst frågan kollektivt.
- Tio av våra förbund har en försäkring inbakad i avgiften, till en kostnad av mellan 30 och 55 kronor, säger Jon Stenbeck, kommunikationsstrateg, Saco.
Däremot har Saco inte hittat någon lösning för sina 1 500-2 000 studerandemedlemmar som nu förlorat rätten till a-kassan efter examen då studerandevillkoret tagits bort.
- Vi har inte kunnat göra annat än att framföra vår kritik, säger Jon Stenbeck.
LO kommer sannolikt snart med en ännu mer central, och därmed billigare, lösning för hela LO. Enligt ombudsmannen Per Johansson ligger man i slutförhandlingar med försäkringsbolag.
Inom TCO har flera stora förbund, som ST, Sif och SKTF, en inkomstförsäkring. Lärar- och Vårdförbundet undersöker möjligheterna medan exempelvis yrkesmusikerna och Teaterförbundet saknar försäkring.
UNT-Fakta Nya a-kassan
A-kasseavgifterna höjs från 1 januari, som mest med 300 kronor per månad. Arbetslösa behöver inte betala den höjda avgiften.
Nivån sänks från 5 mars från 80 till 70 procent efter 200 dagar och till 65 procent efter 300 dagar. Högsta dagersättning blir 680 kronor.
Förälder till barn under 18 år får 70 procent i 450 dagar. Ersättningen grundas på förvärvsinkomsten de senaste tolv månaderna.
Villkor för att få a-kassa: Minst 80 timmars arbete per månad under sex månader inom en ram på 12 månader.
Alternativt: 480 timmars arbete under sex månader, dock minst 50 timmar i månaden. Överhoppningsbar tid, till exempel på grund av sjukdom och studier, begränsas till fem år.
Studerandevillkoret, möjligheten att kvalificera sig genom studier, avskaffas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!