Fackeltåg för miljörättvisa

Begreppet klimaträttvisa samlade på söndagseftermiddagen olika kyrkor och studieförbund i Uppsala till demonstration och fackeltåg inför klimatmötet i Paris.

Kräver klimaträttvisa. Demonstrationen på söndagen avslutade kyrkornas globala vecka.

Kräver klimaträttvisa. Demonstrationen på söndagen avslutade kyrkornas globala vecka.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-11-22 20:52

Marschen gick från Stora Torget, där demonstranterna först samlades för att värma upp i den kalla kvällen med afrikansk körsång till tonerna av maracas och trummor. Bland de församlade fanns representanter för Uppsala kristna råd och studieförbunden Bilda och Sensus. Körsången fick extra kraft av Missionskyrkans ungdomskör M.o.D.

– Fackeltåget avslutar kyrkornas globala vecka som i år har temat Jorden att leva på, berättade Charlotta Backlund, Bilda.

Så greppade Micael Grenholm, "Diakoniaaktivist", megafonen och höll ett kort men laddat tal, där han bland annat citerade en miljöaktivist från Bangladesh.

– Han hävdar att miljöfrågan i dag i själva verket inte alls är en miljöfråga utan en människofråga, och han vet vad han talar om. Klimatförändringarna drabbar ju Bangladesh redan nu, och miljöproblemen bara ökar, sa Micael Grenholm.

Grenholm fortsatte på samma spår; den paradoxala orättvisan att det är de länder som är allra fattigast och som bidrar allra minst till klimatförändringen ändå är de som får betala det högsta priset.

– Utan att själva vara orsak till problemen får de betala dyrt för den rika världens handlande, sa han.

Under den gångna veckan har Diakonia och Svenska kyrkan haft flera utåtriktade arrangemang där man bland annat samlat in namnlistor till ett upprop som kräver klimaträttvisa, alltså att de rika länderna ska tvingas betala för de problem som de orsakar i de fattiga länderna genom sitt agerande.

– Och nu har vi precis lämnat över uppropet om klimaträttvisa till miljöminister Åsa Romson. 20 000 personer skrev under, berättade Micael Grenholm, och uppgiften väckte jubel runtomkring honom.

I sitt tal fortsatte han med att framhålla vikten av att hjälpa fattiga länder med utveckling och stöd, för att ge dem möjligheter att hantera miljöfrågor.

– De ska helt enkelt ha rätt till utveckling och omsorg, sa Micael Grenholm, och fortsatte:

– Vår uppgift i Väst just nu är att vara generösa och dela med oss. Vi måste lära oss att slopa mer saker i våra liv, så att vi får en rättvis och mer balanserad värld.

– Och nu tar vi "lilla Paris-marschen" fram till Domkyrkan, ropade en dam, medan folk rätade upp sina facklor och plakat med texter som "Agera nu" och "Rädda jorden". Med bloss i händerna gick sedan demonstranterna över Fyrisåns svarta vatten och upp till Uppsaladômen. Där påminde ljusinstallationen i Gustavianum – i trikolorens färger – dem om det kommande klimatmötet i Paris, innan de släckte sina facklor och gick in i Domkyrkan för att delta i den ekumeniska gudstjänst som avslutade Kyrkornas globala vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om