Fabrik för champinjonsubstrat kan hamna i Uppland

Landets första fabrik för tillverkning av substrat för champinjonodling kan hamna i Uppland. Marknaden för närodlad svamp ser god ut och det har gjort att ett holländskt företag undersöker möjligheter till etablering.

Uppsala2007-11-05 15:24
I mitten av den här månaden ska företrädare för det holländska företaget träffa företrädare för länsstyrelsen i Uppsala och diskutera planerna. Enligt handläggare Martin Brozek tittar bolaget på en etablering antingen i Uppsala eller Östergötlands län.
- Men de ska bara ska producera det substrat som är basen för champinjonodling. Det ska sedan säljas till lokala odlare som ska stå för själva svampproduktionen, säger han.
Uppland är intressant genom att regionen har så många hästgårdar. Som bas för champinjonsubstratet används nämligen halm och hästgödsel.
- Många hästägare har problem med att ta hand om halm och gödsel, på så sätt passar en sådan här fabrik miljömässigt bra, säger Martin Brozek.

Svenska svampodlare köper i dag sitt substrat från Tyskland eller Holland. Det medför långa transporter. Substratet är dessutom känsligt för temperaturvariationer. Med en fabrik i Sverige räknar holländarna med att kunna nå odlare också i Finland och Norge.
Enligt Svenska svampodlarföreningen i växer marknaden för färska champinjoner. Ett 20-tal odlare finns i landet.
- Men vi skulle behöva ett tiotal till. Det finns inga lokala odlare i Uppsala-Stockholmsregionen så en substratfabrik kan innebära nyetableringar. Allt fler konsumenter efterfrågar färska champinjoner som inte transporterats långa sträckor, säger Anders Davidsson som ordförande i föreningen.

Vad det Holländska företaget heter vill ingen berätta i dag. Bolaget ska dock ha liknande anläggningar i andra europeiska länder och räknar med att en etablering i Uppland kan skapa ett 25-tal jobb.
FAKTA
Bransch i tillväxt
Konsumtion: Cirka 2 kilo per person och år, varav ett kilo färska. Total konsumtion cirka 8.000 ton färska och 10.000 ton konserverade.Odling: Cirka 1000 ton färska champinjoner odlas i Sverige. 7.000 ton importeras främst från Polen och Baltikum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!