Få vill bli rörmokare
VVS-branschen i Uppsala skulle omedelbart kunna anställa 20 unga rörmokare. Men de står inte att finnas. Till våren utexamineras en enda elev från utbildningen i Uppsala, länets enda.
Trist att bara få syssla med elkunskap när det är rörmokare man vill bli, tycker Tobias Lindbom, Olle Löthman och Philip Mårtensson.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Studierektor Stig Martinsson är bekymrad.
- Det finns ett väldigt behov av rörmokare, särskilt nu när byggbranschen fått nytt uppsving. Men med nästan ingen återväxt inom branschen blir det problem.
Besviken
Programmets namn tror han kan vara en av orsakerna till att så få söker. Det är inte uppenbart att det bakom energiprogrammet kan dölja sig en utbildning till VVS-montör. En annan gren av programmet är drift- och underhållsteknik, för dem som vill arbeta vid till exempel kraftverk eller vatten- och avloppsanläggningar. Grenen sjöfart, som närmast finns i Stockholm, är till för dem som söker jobb ombord på fartyg.
Olle Löthman går första året på energiprogrammet. Han är en av tio i klassen som valt grenen VVS, värme, ventilation och sanitet.
- Jag har sett rörmokare i jobb, bland annat när de höll på med ventilationsarbeten på min förra skola. Det såg intressant ut.
Han är nöjd med yrkesvalet, men besviken över att inte en enda kurs under första läsåret ägnas åt VVS.
- Helt värdelöst. Vi har inte sett ett enda rör ännu. Det är fel, vi borde få ägna oss åt yrket medan vi ännu har suget kvar, säger han.
Lätt få praktikplatser
Men det blir ändring till hösten. Då kommer 100 timmar yrkesämnen att finnas på schemat redan i första årskursen.
En viss kontakt med yrket fick ändå eleverna, när en VVS-montör nyligen besökte klassen och berättade om sitt jobb. Av honom fick de veta att lönen kan ligga runt 180 kronor i timmen, något som ungdomarna är helt nöjda med.
- Men lönen är inte det viktigaste. Huvudsaken är att man trivs med sitt jobb, säger Olle Löthman.
VVS-branschen ställer mer än gärna upp med praktikplatser. Eleverna praktiserar de två sista åren i gymnasiet. Fick branschen bestämma, skulle ungdomarna ut på arbetsplatser redan i årskurs ett. Det har skolan inget emot och diskussioner pågår om en förändring.
- Praktiken skapar motivation. Ju förr eleverna kommer ut, desto bättre, säger Stig Martinsson.
Enligt Leif Jansson, arbetsgivarrepresentant i den lokala yrkeskommittén, kommer bristen på kompetent personal snart att vara akut.
- VVS-montör kommer att bli ett framtidsyrke. De som utbildar sig nu kommer att ha mycket att göra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!