Få utbildade fritidspedagoger i Uppsala
Över hälften av personalen vid Uppsalas fritidshem saknar relevant högskoleutbildning. Det behövs fler heltidstjänster för att locka fritidspedagoger till Uppsala, anser Lärarförbundet.
Lärarförbundet anser att det är det stora antalet deltidstjänster i Uppsala som bidragit till att det finns färre utbildade fritidspedagoger i Uppsala än i riket.
- Det är en treårig högskoleutbildning och det blir en hel del studieskulder. Därför tackar många nej om de blir erbjudna en 50-procentig tjänst, säger Susanna Larsson, fritidspedagog och fackligt ombud för Lärarförbundet i Uppsala.
Det brukar vara grundskollärare och personal från barnomsorgen som fyller ut sina tjänster genom att jobba deltid på fritids. Men denna lösning menar Skolverket bidrar till att personalen inte känner lika stort ansvar för att utveckla fritidsverksamheten eftersom de har sin huvudtjänstgöring i en annan verksamhet.
Susanna Larsson tycker att fritidspedagogerna i kommunen är satta på undantag.
- Felet är att kommunen inte värderar pedagogiken inom fritidshemmen lika högt som de värderar övrigt skolarbete. Det är svårt att svara på varför, men det har väl med ekonomin att göra.
Fritidshemmens svaga ställning märks ute på skolorna, anser Susanna Larsson. Vissa skolor har ett nära, integrerat samarbete mellan fritids och skola. Men på andra skolor är fritids bara en verksamhet som tar över när skoldagen slutat.
Fritidshemmen ska egentligen jobba nära skolvärlden och vara ett stöd för barnet i dess sociala utveckling och identifikation. I den funktionen har fritidspedagogen en viktig roll:
- Jag ska finnas där som en vuxen som ska handleda ,men också vara ett komplement till lärarna och skolan.
Men den rollen är svår att leva upp till i dag menar Susanna Larsson och jämför med hur det såg ut då hon började för 20 år sedan.
- Vi var tre vuxna som ansvarade för knappt 20 barn. Nu ska en vuxen själv klara av 26 barn. Förr kunde vi se varje barns behov. I dag blir det förvaring.
UNT berättade i början av året om barn som inte längre går på fritids på grund av alltför stora grupper. Rapporten från Skolverket har dessutom visat att just Uppsala hör till de kommuner som har störst barngrupper per anställd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!