Få unga vill jobba statligt

Inom de närmaste åren kommer över 2 000 statsanställda i Uppsala att gå i pension. För att möta behoven av arbetskraft måste myndigheterna snart påbörja nyrekryteringar. Men den framtida generationen av unga akademiker är mer lockade av den privata sektorn.

Uppsala2008-07-23 00:01
Generationsskiftet på arbetsmarknaden kommer snart att bli en utmaning för flera statliga arbetsplatser.
Fackförbundet ST har frågat 1 000 studenter i Sverige om vad de vill få ut av arbetslivet och resultatet har nu presenterats. Unga akademiker värdesätter intressanta arbetsuppgifter, personlig utveckling, karriärmöjligheter och bra lön.
Men få av de tillfrågade tror att statliga arbetsplatser kan möta dessa krav. Myndigheter förknippades framför allt med trygghet, men frågan är om trygghet räcker för att attrahera framtidens medarbetare.
- Vi har länge vetat att det kommer att uppstå problem i samband med generationsväxlingen eftersom många unga har en dålig bild av statliga myndigheter. Det är viktigt att vi sprider kunskap om staten som arbetsgivare för att kunna rekrytera dem med mest kompetens, säger Annette Carnhede, förbundsordförande på Fackförbundet ST.

I Uppsala kommer drygt 2000 statsanställda att gå i pension inom fem år och om tio år har ytterligare 2000 gått i pension. Men av de myndigheter i Uppsala som UNT har pratat med har ingen gjort någon speciell satsning för förbättra ryktet inför framtida rekryteringar.
På Skatteverket i Uppsala väntas flera pensionsavgångar framöver. Men tjänsterna kommer inte att ersättas eftersom personalstyrkan ändå nu ska minska. Rekryteringsfrågan tas därför just nu med ro.
- Men på sikt kan vi säkert få problem. Vi kan ju inte konkurrera med privata sektorn när det gäller till exempel löner. Men vi kan konkurrera när det gäller arbetsvillkor, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket i Uppsala.
Enligt Anders Bäck har Skatteverket ett gott rykte bland unga studenter.
- Vi jobbar vi hela tiden för att vara en attraktiv arbetsplats. Varje sommar tar vi in många semestervikarier och de har blivit våra bästa ambassadörer utåt, förklarar han.

Inte heller kronofogden är oroade över utvecklingen.
- Vi har stor spridning på åldrarna och kommer inte att drabbas av stora pensionsavgångar, säger Håkan Nilsson på kronofogdens indrivningsenhet i Uppsala.
Trots att Håkan Nilsson är medvetna om att den som söker efter karriärmöjligheter och hög lön kanske inte kommer att vända sig till kronofogden är han inte bekymrad över rekryteringsmöjligheterna.
- Vi brukar få in ett många bra ansökningar och har sedan ett stort urval när vi rekryterar, säger han
Sedan en månad tillbaka har även arbetsgivarverket medgett att generationsskiftet kommer att bli ett problem och Annette Carnhede, från ST, är nöjd med att äntligen få gehör för frågorna. Men hon tror fortfarande att myndigheterna måste göra mer för att framstå som attraktiva på arbetsmarknaden.
- Vi vet till exempel att det är en stor grupp som fortfarande inte utför individuella utvecklingsplaner, säger hon.
Dessutom tycker hon att personalansvariga måste tänka om när de rekryterar.
- Utvecklingsmöjligheterna måste presenteras redan i platsannonsen. Man måste jobba på att förmedla en bättre bild av arbetsplatsen, fortsätter hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om