Få unga män kollar sina testiklar

Trots att testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland yngre män har få hört talas om sjukdomen och möjligheterna att upptäcka den genom att själva regelbundet undersöka testiklarna.

Uppsala2005-08-10 10:22
Det framgår av en enkätstudie bland manliga gymnasieelever, som gjorts i samarbete mellan fors­kare vid Uppsala universitet, Högskolan Dalarna och Karolins­ka sjukhuset i Stockholm.
— Våra resultat talar för att lärare och skolsköterskor borde spela en mycket mer aktiv roll när det gäller att sprida information om testikelcancer, säger professor Karin Wikblad vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.

Rekommenderas att undersöka
I Sverige och flera andra länder rekommenderas alla män i åldrarna 15 till 35 år att regelbundet kontrollera om de känner någon svullnad, hårdhet eller annan onormal förändring i testiklarna.
Trots att rekommendationen funnits under flera år har ingen i Sverige tidigare undersökt i vilken mån unga män hörsammat uppmaningen för att så tidigt som möjligt kunna slå larm om att de själva kan ha drabbats av testikelcancer.
— I själva verket har de allra flesta unga män inte ens hört talas om att det finns en cancerform som kallas testikelcancer, än mindre att det finns en sådan rekommendation om regelbunden självundersökning för att kunna upptäcka den, säger Karin Wikblad.
Av de 727 manliga eleverna i åld­rarna 15 till 21 år som deltog i studien hade så få som var nionde fått information om testikelcancer och bara var 18:e svarade att han fått information om självundersökning av testiklarna.
Ändå uppgav drygt var nionde att han åtminstone någon gång under det senaste året själv undersökt sina testiklar.
— Det något överraskande resultatet att fler än dem som informerats självundersöker sig återspeg­lar förmodligen snarare ung­domars naturliga intresse av att utforska den egna kroppen än att de medvetet kontrollerar om de kan ha drabbats av en svår
sjukdom, säger Karin Wikblad.

Massmedia stod för information
För den minoritet som uppgav att man alls fått någon information kring testikelcancer var massmedia en betydligt vanligare informationskälla än till exempel lärare, anhöriga, husläkare eller Cancerfonden.
- Ska man tolka detta positivt innebär det att det finns ett stort outnyttjat utrymme för att dessa grupper informerar om testikelcancer, till exempel i samband med skolans sexualundervisning eller hälsokontroller, säger Karin Wikblad.
Studien är en del i ett större projekt som undersöker just om sådana riktade insatser med olika typer av utbildningsmaterial kan öka manliga gymnasieelevers kunskaper om testikelcancer och leda till att fler regelbundet självundersöker testiklarna.
Resultaten av enkätstudien finns publicerade i det senaste numret av facktidskriften Cancer Nursing.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!