Få syriska flyktingar till Uppsala

Över 7000 syrier som flytt blodbadet i hemlandet har sökt asyl i Sverige hittills i år. Få av dem har letat sig till Uppsala län. Bristen på bostäder är stötestenen.

Uppsala2013-09-09 08:00

Flyktingkatastrofen i inbördeskrigets Syrien visar inga tecken på att ebba ut. Två miljoner människor beräknas ha lämnat landet, varav över en miljon barn. Tillsammans med Tyskland är Sverige det land i Europa som tagit emot flest syriska flyktingar, men av dem som anlänt i år är det bara 68 som vänt sig till mottagningarna i Uppsala län. Något fler flyktingar har kommit till länet från Somalia och Afghanistan.

Uppsala kommun har enligt en tidigare överenskommelse förbundit sig att ta emot totalt 329 flyktingar i år, men ingen av dem anvisas något kommunalt boende utan de får lösa boendesituationen på egen hand. Länets övriga kommuner ordnar boendet för en majoritet av de nytillkomna.
– När det gäller utbildning och vård och omsorg har vi egentligen obegränsade möjligheter att ta emot flyktingar. Det är bostadsbristen som är problemet. Om de ordnar sitt boende på egen hand är de självklart välkomna, som det ser ut nu är det omöjligt att lösa situationen på annat sätt, säger Mohamad Hassan (FP), kommunalråd i Uppsala.

Johanna Palmstierna, handläggare i integrationsfrågor på länsstyrelsen, skulle önska att kommunerna tog ett större ansvar när det gäller bostadssituationen:
– De egenbosatta som ordnar boende själva är ingen relevant målgrupp för oss. Vi vill kunna diskutera anvisningsbara platser som vi kan styra. Hos de andra kommunerna i länet ser det lite bättre ut, åtminstone på papperet, säger hon.

Inför höstens förhandlingar om antalet platser 2014 är budet att 1220 personer med uppehållstillstånd ska tas om hand i Uppsala län, varav 617 ska få hjälp med ett anvisat boende. Men ingenting tyder på att kommunerna kommer att vara i närheten av att uppfylla det målet.
Samtidigt förväntas fler syrier anlända efter beslutet att ge alla syriska flyktingar i Sverige permanent uppehållstillstånd.
– Vi tror att det kommer generera ett ökat antal på sikt, men som det ser ut är det väldigt svårt att ta sig in i Europa och det tar tid att hitta nya flyktvägar. Oavsett handlar det om vända och vrida på varje sten för att försöka få fram fler befintliga bostäder, säger Johanna Palmstierna.

Enligt Mohamad Hassan är det inte minst den svåra bristen på hyresrätter som gör situationen för nyanlända i Uppsala extra prekär.
– Det skiljer oss från situationen i till exempel Göteborg. Uppsala ska vara en välkomnande stad för flyktingar, men man måste samtidigt tänka på att det är flera grupper som drabbas av bostadsbristen, säger han.

Syriska flyktingar i Sverige

Den 31 augusti i år var 5697 asylsökande från Syrien inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem i Sverige.
Bara 43 av dem fanns i Uppsala län, den lägsta siffran i landet.
De flesta av dem fanns i storstadslänen samt Kronobergs län.
I augusti sökte totalt 1201 syriska medborgare asyl i Sverige, vilket innebär att antalet nyanlända syrier nu är tillbaka på toppnivåerna från sommaren 2012. Prognoserna pekar entydigt mot en fortsatt hög inflödesnivå och växande behov framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!