Mycket till diskussion blev det inte. Det flesta pendlare reser tidigare på morgonen och de som var kvar hade bråttom till jobb och möten. Anna Johansson hade inte heller så många svar att ge om vad en (S) – regering kan göra för att förbättra tågtrafiken för Uppsalas pendlare.
– I vår budget som röstades ned i riskdagen hade vi avsatt 1,24 miljarder mer till järnvägsunderhåll. Nu finns inte det tillskottet längre. En del av pengarna skulle ha gått till den här sträckan för att för att förbättra underhållet. Behoven är stora i hela landet. Det gör att många inte kommer tid till sina jobb när det inte fungerar, sade hon.
Hur mycket av regeringens extra satsning som skulle ha gått Uppsalapendeln och sträckan Uppsala Stockholm kunde hon inte säga, inte heller vilka åtgärder som borde prioriteras.
– Det är ju trafikverket som avgör den frågan. Min uppgift är att sätta en ram för underhåller och se till så att det finns resurser och det kommer det att finnas om vi vinner extravalet i mars nästa år, säger hon.
Pendlaren Stefan Karnebäck från Uppsala undrade vad regeringen vill göra för att förbättra tågresandet i Sverige och inom EU.
– Anna Johansson svarade att det är ett arbete som pågår inom EU och att regeringen inte kan göra så mycket extra nu när deras budget röstades ned i riskdagen, säger han.
Är du nöjd med svaret?
–Tja, vad kan hon säga.
När det gäller kravet på att antalet spår mellan Uppsala och Stockholm ska byggas ut från två till fyra så sade Anna Johansson att det är en fråga som kommer att behandlas i regeringens infrastrukturproposition som ska läggas fram år 2016.
– Det finns många behov landet runt. Men behovet av fyra spår är stort på just den här sträckan så Uppsala borde ligga bra till, sade hon.
Allt hänger dock på hur det går i valet den 22 mars nästa år.