Få söker hjälp för paniksyndrom

Fler än var 50:e vuxen svensk har under det senaste året drabbats av återkommande oväntade panikattacker. Bara ett fåtal av de drabbade har sökt behandling för sitt paniksyndrom.

Uppsala2004-05-08 00:00
Det framgår av en doktorsavhandling av psykologen Per Carlbring vid Psykologiska institutionen vid Uppsala universitet.
— Det står klart att paniksyndrom är en folksjukdom. Eftersom den ständiga rädslan för panikattackerna är mycket handikappande finns ett stort behov av effektiva och lättillgängliga behandlingar, säger han.
I avhandlingen redovisar han den första svenska kartläggningen av förekomsten av återkommande panikattacker i befolkningen i stort. I den har 600 med slumpens hjälp utvalda kvinnor och män besvarat en omfattande "panikenkät".
Svaren visar att drygt två procent av dem hade haft återkommande panikattacker under det senaste året, som i sin tur lett till en ständig oro för att få nya attacker.
— Om dessa resultat, som vi tror, är representativa för hela befolkningen innebär det att nästan 200 000 svenskar har så kallat paniksyndrom, säger Per Carlbring.

Klar könsskillnad
Kartläggningen visar att paniksyndrom förekom lika ofta bland äldre som bland yngre och medelålders personer.
— Däremot såg vi, i likhet med liknande studier i andra länder, en klar könsskillnad när det gällde förekomsten av paniksyndrom. I vår studie var återkommande panikattacker fem gånger vanligare bland kvinnor än bland män, säger Per Carlbring.
De allra vanligaste symptomen under själva panikattackerna var svår hjärtklappning, rädsla för att tappa kontrollen eller bli galen och illamående och andra magbesvär.
— Många hade åkt till sjukhusakuten för sådana fysiska symptom i tron att de till exempel varit på väg att få en hjärtinfarkt. Bara en mindre del hade försökt få behandling för själva sitt paniksyndrom, säger Per Carlbring.
Panikångest kan ofta med framgång behandlas med en form av psykologisk behandling som kallas kognitiv beteendeterapi. I avhandlingen redovisar Per Carlbring flera studier där man prövat att använda internet och e-posten för kognitiv beteendeterapi i ett självhjälpsprogram av panikångest.

Framgångsrik internetbehandling
Som UNT tidigare berättat pekar studierna på att sådan internetbaserad behandling kan ge lika goda resultat som psykologledd behandling. En uppföljning ett år efter avslutad "internetbehandling" visade att nio av tio patienter inte längre hade paniksyndrom.
I dag råder stor brist på terapeuter som är utbildade i kognitiv beteendeterapi och köerna till behandling är långa.
— Med Internetbaserad behandling skulle betydligt fler personer med panikångest kunna få effektiv hjälp. Dessutom är behandling över internet mycket billigare än psykologledd behandling, säger Per Carlbring.
Hela avhandlingen kan läsas på webbadressen www.psyk.uu.se/bok
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om