Få slår larm om isolyckor

Varje år går människor genom isen. Men få av olyckorna når räddningstjänsten. Det menar Svenska livräddningssällskapet och myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-02-09 18:00

I söndags fick SOS-alarm ett samtal om två personer som gått genom isen vid Sigtuna. En ovanlig typ av larm. Under 2011 kom enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, endast ett sådant nödsamtal till räddningstjänsten Uppsala län.

Siffrorna för 2012 är ännu inte klara men ser man till tidigare år ligger larmen om isolyckor på en stadigt låg nivå. 2010 kom inget nödsamtal alls, medan det 2009 respektive 2008 kom tre stycken.
Enligt MSB och Svenska livräddningssällskapet är det dock långt fler som går genom isen än vad statistiken visar.
– Vi har gjort attitydundersökningar som visar att ganska många har erfarenhet av att gå igenom isen. I den senaste undersökningen som vi gjorde i fjol uppgav sex procent av de 1500 tillfrågade att de varit med om det, säger Anders Wernesten vid Svenska livräddningssällskapet.

Lars Hjertson är UNT:s israpportör. Med över 40 års erfarenhet av att åka skridskor på isen har han sett flera människor ofrivilligt hamna i iskallt vatten. Han menar att många av dem inte har tillräckligt med respekt för naturen.
– Är det en fin solig dag och man ser en massa andra vara ute på en frusen sjö så tror man att det bara att ge sig ut också, men så är det inte, säger han.
Enligt Lars Hjertson är det viktigt att vara medveten om att isens tjocklek kan variera stort och att man därför bör vara vaksam på förändringar i yta och nyans. Ett enkelt knep för att testa isens tjocklek är att hacka hårt i den två gånger. Om man inte lyckas komma igenom isen är det fritt fram att röra sig på den. Ett annat tips är att spänna öronen.
– Beroende på hur tjock isen är så låter det på ett visst sätt om skridskorna när man åker. Låter det som en morkulla är man säker, men om tonen höjs så är det ett tecken på att isen blir tunnare, säger han.

Men även den mest kunnige kan råka illa ut. Bara för någon månad sedan gick Lars Hjertson själv genom isen.
–Jag åkte runt en udde där ett fartyg just passerat så jag hamnade mitt emellan två isflak. Men jag kunde hasa mig upp själv som tur var, säger han.
Att alltid tänka säkerhet minimerar dock risken att hamna i vattnet. Och enligt Lars Hjertson är det tre saker man alltid bör ha med sig ut på fruset vatten.
– Sällskap, kunskap och utrustning!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om