På onsdagen presenterade Socialstyrelsen en ny rapport med statistik om förlossningar, kejsarsnitt, förekomsten av allvarliga bristningar samt övervikt och fetma hos kvinnorna.
Av rapporten framgår att allt färre kvinnor som föder barn vaginalt på Akademiska sjukhuset drabbas av bristningar. Mer än 75 procent får inga eller lindriga besvär efter förlossningen.
Bakom den positiva statistiken finns en kombination av olika insatser, berättar Gunilla Hallberg, överläkare och sektionschef inom förlossningen på Akademiska sjukhuset.
– Akademiska har under en lång tid haft låg förekomst av bristningar och andra förlossningsskador. Vi har arbetat på många fronter, bland annat med förebyggande insatser och tydligare information till gravida och nyförlösta.
Bakom de förebyggande insatserna finns även ett nystartat bäckenbottenteam där all kompetens på området samlats. I teamet ingår bland annat barnmorskor, sjukgymnaster, förlossnings- och mödravårdsläkare samt urologer och gynekologer.
– De senaste åren har vi sett en ökad rädsla bland unga, gravida kvinnor inför vaginal förlossning. För att de ska känna ökad trygghet har vi tillsammans med mödravården tagit ett helhetsgrepp så att det finns en samsyn vad gäller information och omhändertagande, från första kontakt med mödravården, i samband med förlossningen och i uppföljning och återbesök. Vår ambition är att erbjuda en skonsam förlossning, tydlig uppföljning och förbättrad information, säger Gunilla Hallberg.